Povijesna isprika

Papa Franjo: Ponizno molim oproštaj za zlo počinjeno od brojnih kršćana

''Duboko žalim'' izjavio je papa Franjo izazivajući aplauz među brojnim pripadnicima izvorne zajednice.
Kultura / Vjera | 26. 07. 2022. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo u ponedjeljak je uputio povijesnu ispriku zbog suradnje Katoličke crkve u Kanadi s ''katastrofalnom'' politikom internata za izvorno stanovništvo, koja je otvorila put za prinudnu asimilaciju domorodačkog stanovništva u kršćansko društvo, razdvojila je obitelji i marginalizirala je generacije.

''Duboko žalim'' izjavio je papa Franjo izazivajući aplauz među brojnim pripadnicima izvorne zajednice koji su se okupili u bivšem internatu u Edmonotonu u pokrajini Alberta.

Nazvao je školsku politiku ''katastrofalnom greškom'' koja nije u skladu s Evanđeljem i kazao je da su dodatna istraga i zacjeljenje rana potrebni.      

''Ponizno molim oproštaj za zlo počinjeno od brojnih kršćana protiv izvornog stanovništva'', kazao je Franjo.

U prvom događanju njegovog ''pokajničkog hodočašća'' dugog tjedan dana, papa Franjo je otputovao na teritoriju naroda Cree kako bi se pomolio na groblju i potom uputio dugo očekivanu ispriku na obližnjem ceremonijalnom skupu. Četvorica poglavica dopratili su Papu u invalidskim kolicima u bivši indijanski internat Ermineskin i proglasili su ga počasnim vođom zajednice, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close