Djeca Božja

Papa Franjo nazvao seksualne zlostavljače 'odvratnim neprijateljima' koji zaslužuju bratsku pažnju

Skandali o zlostavljanju narušili su ugled Crkve i veliki su izazov za papu, koji je donio niz mjera u posljednjih deset godina s ciljem da crkvenu hijerarhiju smatra odgovornijom, s različitim rezultatima.
Kultura / Vjera | 09. 05. 2023. u 19:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seksualni zlostavljači su odvratni "neprijatelji" koji zaslužuju da budu osuđeni i kažnjeni - ali zaslužuju i kršćansku ljubav i pastoralnu brigu jer su i oni djeca Božja, kazao je papa Franjo.

Franjo je dao tu izjavu 29. travnja u privatnom razgovoru s jezuitima dok je bio u posjeti Mađarskoj.

Franjo je također jezuita, a komentari su objavljeni u utorak u talijanskom jezuitskom magazinu Civilta Cattolica, kao što je uobičajeno nakon takvih susreta.

Skandali o zlostavljanju narušili su ugled Crkve i veliki su izazov za papu, koji je donio niz mjera u posljednjih deset godina s ciljem da crkvenu hijerarhiju smatra odgovornijom, s različitim rezultatima.

Tijekom Franjine posjete, mađarski član jezuitskog vjerskog reda upitao je papu kako je moguće slijediti Isusovu zapovijest o ljubavi prema neprijateljima kada je neprijatelj seksualni zlostavljač.

-''Kako da pristupimo, kako da razgovaramo sa zlostavljačima prema kojima osjećamo gađenje? Da, i oni su djeca Božja. Ali kako ih možete voljeti? To je snažno pitanje'' - odgovorio je Franjo.

''Nasilnika treba osuditi, ali kao brata'' - kazao je Franjo, nazivajući to "oblikom ljubavi prema neprijatelju", iako je priznao da je takav stav teško preživjeti zbog efekta koji zlostavljači imaju na ljudske zivote.

''Zlostavljač je neprijatelj. Svako od nas to osjeća jer suosjećamo sa patnjom zlostavljanog, čak i razgovor s nasilnikom uključuje odbojnost; to nije lako. Ali i oni su Božija djeca. Zaslužuju kaznu, ali i oni zaslužuju pastirsku brigu'' - kazao je.

Papa je prošle sedmice pohvalio rad međunarodne vatikanske komisije za prevenciju seksualnog zlostavljanja i ohrabrio je da krene naprijed, nakon nedavne ostavke jednog visokog člana koji ju je optužio za nedostatak transparentnosti, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close