Naše malo nekome je puno

Nedjelja je Caritasa: I Vi možete pomoći!

Ove "pakete ljubavi" sa živežnim namirnicama građani mogu donijeti u župne urede ili dostaviti u središnjicu Caritasa u Mostaru u Zagrebačkaj ulici, 5A.
Kultura / Vjera | 17. 12. 2023. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalno se treća nedjelja Došašća obilježava kao "Nedjelja Caritasa", pa se i ove godine, 17. prosinca, pod sloganom "Caritas: svjetlo u tami" u svim župama na području Biskupske konferencije BiH prikupljaju darovi vjernika, novčani ili u naravi, za potrebe Caritasa na svim razinama.

Caritas Biskupije Mostar - Duvno i Trebinje - Mrkan i ove godine "Nedjelju Caritasa" vezuje za tradicionalnu akciju "Paket ljubavi" s ciljem prikupljanja osnovnih živežnih namirnica, koje će biti usmjerene osobama u potrebi.

300 obitelji

Ove "pakete ljubavi" sa živežnim namirnicama građani mogu donijeti u župne urede ili dostaviti u središnjicu Caritasa u Mostaru u Zagrebačkaj ulici, 5A.

"U 'Caritasovoj Nedjelji' skupljamo sredstva i pakete za sve one o kojima mjesni Caritas brine kroz godinu, a to su prvenstveno osobe u kućnoj njezi i koje svakodnevno obilaze timovi volontera noseći im hranu, higijenske potrepštine i daju druge hvale vrijedne potpore", kazao je u razgovoru za Fenu župnik mostarske župe sv. Mateja don Tomislav Ljuban.

Na vrata Caritasa, koji skrbi za oko 300 obitelji u potrebi na području Mostara i šire, kažu kako im nemali broj ljudi svakodnevno kuca pitajući za komad kruha, kilogram makarona i poneku paštetu.

"Sama riječ caritas dolazi iz latinskog jezika i može se prevesti kao ljubav, više kao djelotvorna ljubav, odnosno ona koja se ne zaustavlja samo na riječima i emocijama, nego nužno želi učiniti neko konkretno dobro. Zato je važno da taj dar bude od srca jer 'Gospodin kaže da je blaženije darivat nego primati'. Pakirajući paket unosimo sebe i srcem i djelom jer želimo istinski pomoći, a u ovome vremenu nekome će jako dobro doći i obradovati blagdan Božića", poručio je don Ljuban.

Dobra djela tijekom cijele godine 

Kaže kako se na takav način svojim prilogom uključuju mnogi vjernici, pa je posebno vrijedno istaknuti doprinos župnih karitativnih skupina koje redovito tjednima i mjesecima prije pripremaju božićne ukrase, kolače i druge prigodne darove.

"Kolači i božićni ukrasi se donesu dan prije kako bi se na samu 'Nedjelju Caritasa' izložili pred crkvama ili župnim uredima i podijelili građanima i vjernicima koji im za uzvrat daju novčane priloge koji se onda upućuje na adresu Caritasa", pojasnio je don Ljuban.

Njega posebno raduje činjenica da u pakiranju 'paketa ljubavi' i pripremanju kolača i ukrasa sudjeluju i djeca koja se, kako kaže, na taj način uče dobrim djelima koja su poželjna ne samo kroz adventske dane nego tijekom cijele godine.

Uz njih, don Ljuban također podsjeća na sve one koji u samozataji čine konkretna dobra djela tijekom cijele godine što bi nas, kako kaže, trebalo potaknuti da idemo svi tim putem.

Inače, običaj obilježavanja "Nedjelje Caritasa" traje već 27 godina, a započeo je 1996. pozivom i odredbom biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close