Riješio sve nedoumice

Badnjak pada na nedjelju: Svećenik pojasnio treba li postiti

Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi.
Kultura / Vjera | 17. 12. 2023. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine katolike kopka jedna jako neobična dilema - postiti ili ne postiti na Badnjak.

Naime, dan prije Božića pada u nedjelju, koja je ujedno i četvrta nedjelja došašća.

Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi.

U želji da saznaju kada trebaju početi s pripremom bakalara i da razjasne ovu nedoumicu, ekipa Slobodne Dalmacije obratila se don Mihaelu Miši Proviću, župnik Župe sv. Križa u Velom Varošu.

"Zapovijedani dani posta u Crkvi su samo Pepelnica i Veliki petak. Post na Badnjak je pučki običaj vjernika u želji da što pobožnije dočekaju Božić", kaže Prović.

Naše bake i djedovi pamte kad je Badnji dan bio službeno određen kao dan na koji se obvezno treba postiti, no reformom liturgije i discipline u Katoličkoj crkvi na Drugom vatikanskom koncilu, ta je odredba ukinuta.

"Nepisano pravilo je da se post prebacuje na dan prije, dakle trebalo bi postiti u subotu. Tako ću ja napraviti, a vjerujem i mnogi naši vjernici", objašnjava svećenik kako postupiti ove godine.

U razgovoru je posebno naglasio da nije bitno što jedemo, nego koliko jedemo i da se razlike između odabira posta i nemrsa razlikuju od lokaliteta do lokaliteta, ovisno o narodnom običaju.

Kopirati
Drag cursor here to close