"Ne žele joj svi dobro"

Muftija Porić: Lastavicom svjedočimo BiH koja je napadnuta sa svih strana

"Bili smo bez države, bez naziva, bez jezika. Nismo mogli kroz obrazovni sustav učiti o bošnjačkoj autentičnoj kulturi, tradiciji i književnosti. Pa unatoč tome, u proteklih trideset godina mnogo toga smo nadoknadili", kazao je muftija.
Kultura / Vjera | 06. 08. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Lastavica je važno mjesto za Bosnu i Hercegovinu i za Bošnjake", kazao je u nedjelju ljubljanski muftija Nevzet-ef. Porić.

Muftija Porić se, u svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, obratio prisutnim na središnjoj svečanosti vjersko-kulturne manifestacije "Lastavica 2023" i prenio pozdrave reisul-uleme. 

Sveta mjesta 

Muftija je govorio o važnosti dovošta i održavanju dugogodišnje tradicije, piše MINA. 

Kazao je da je sve religije imaju svete prostore, a sveto je to ono što izaziva strahopoštovanje u čovjeku.

"Ljudi su uvijek posjedovali kulturu, civilizaciju i religijsku tradiciju, a zadatak tradicije je da odgovori čovjeku sadašnjice na osnovu prošlosti o njegovim duhovnim i kulturnim korijenima", kazao je muftija.

Podsjetio je da je u zapadnom društvu sveto potisnuto na rub društvene hijerarhijske ljestvice.

"Sve više suvremena društva postavljaju pitanja kao npr. o abortusu, eutanaziji, bioetičkim pitanjima, reproduktivnoj medicini i drugim pitanjima, a na koja ustvari nema konkretnih odgovora. Kroz 20. stoljeće mnoge države su izgubile važnu vezu s religijom pa se sve češće javljaju glasovi koji potiču dijalog s religijom, ali to onda podrazumijeva govor o moralu i etici kojih je u današnjem vremenu sve manje. Zato su važna dovišta koja su nastala iz riječi 'dova'. To su sveta mjesta na kojima se uči dova Gospodaru svjetova. Kur’an nas upućuje na dovu, tj. molitvu. Dova je srž ibadeta i izravan kontakt s Gospodarom svjetova", naglasio je muftija Porić.

Prisutne je pozvao da čuvaju svoju tradiciju dolaskom na ovo mjesto.

"Dolaskom pokazujemo sebi i drugima da poštujemo svoju tradiciju. Ovdje pokazujemo i jačinu naših safova, ljepotu vjere i ahlaka. Lastavicom svjedočimo svoju domovinu koja je napadnuta sa svih strana. Mi smo ovdje da pokažemo svoju ljubav prema domovinu Bosni i Hercegovini i njezinim povijesnim tokovima kao i osobnu privrženost zavičaju i rodnoj grudi", poručio je, između ostalog, muftija ljubljanski.

Uskraćena prava Bošnjacima?

Dodao je da "oni koji s nama žive u ovoj lijepoj državi ne žele joj dobro".

Foto: MINA / Ljubljanski muftija Nevzet-ef. Porić

"Namjerno prouzrokuju nepodnošljivo stanje iz kojeg mladi odlazi jer ne vide životnu perspektivu. Namjerno se stvara ambijent stagnacije u kojem se ništa ne može, a nije tako. Bosna ima perspektivu i to je dokazala u proteklih trideset godina. Dok su drugi narodi kroz 20. stoljeće razvijali svijest o sebi: historiografiju, filologiju, etnologiju, lingvistiku, povijest umjetnosti i druge humanističke discipline, Bošnjacima je to bilo uskraćeno. Bili smo bez države, bez naziva, bez jezika. Nismo mogli kroz obrazovni sustav učiti o bošnjačkoj autentičnoj kulturi, tradiciji i književnosti. Pa unatoč tome, u proteklih trideset godina mnogo toga smo nadoknadili zato što smo pametan, mudar i snalažljiv narod", kazao je muftija.

Naglasio je da "nije situacija idealna ali Bosna ide dalje i Bosne će biti usprkos dušmanima koji joj ne žele dobro".

"S ovog mjesta poručujemo svima da mi želimo multietničku, multikulturalnu i multireligijsku Bosnu i Hercegovinu. Ono što želim da pošaljem kao lastavičku poruku jest da je naš opstanak u džematu i zbijenim safovima. Ako budemo jedinstveni i složni nitko nam neće moći nauditi. Imajte povjerenje u Islamsku zajednicu, jer je to najčvršća i najjača organizacija u Bošnjaka. Zato je stalno napadaju i pokušavaju diskreditirati prvu bijelu ahmediju. Poštujte bijele ahmedije, jer su one uvijek bile i bit će uz Bosnu i bošnjački narod", poruka je muftije Nevzet-ef. Porića.

Zbog kiše, manifestacija se održava u izmijenjenom obliku.

Kopirati
Drag cursor here to close