Udbina

Molitva u svetištu Hrvatskih mučenika za žrtve ratova i nasilja u Lici i zapadnoj Bosni

Na molitvi se okupilo 30-ak članova spomenutih zajednica i desetak svećenika s područja Gospićko-senjske, Banjolučke i Šibenske biskupije, te Križevačke eparhije i Zagrebačke nadbiskupije.
Kultura / Vjera | 21. 06. 2021. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Obnove u Duhu Svetom i karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Botinca u svetištu Hrvatskih mučenika na Udbini priređen je 20. lipnja molitveni susret za izliječenje duhovnih rana kao posljedica mržnje, nasilja i ratova na našim područjima, te za oprost i pomirenje.

Okupilo se 30-ak članova spomenutih zajednica i desetak svećenika s područja Gospićko-senjske, Banjolučke i Šibenske biskupije, te Križevačke eparhije i Zagrebačke nadbiskupije.

Goste je najprije pozdravio udbinski župnik i upravitelj svetišta preč. Josip Šimatović koji im je govorio o svetištu Hrvatskih mučenika i povijesti njegova nastanka.

Potom je priređeno trosatno euharistijsko klanjanje na kojem se posebno molilo za svu nevino ubijenu djecu u hrvatskom narodu kroz grijeh pobačaja, te za  žrtve mržnje i nasilja na našem području u Domovinskom ratu, 2. svjetskom ratu i u ratovima tijekom otomanske invazije hrvatskih krajeva. U molitvi su spomenuta poimence sva stratišta hrvatskog i srpskog naroda (posebice civila) u Domovinskom i 2. svjetskom ratu na području Like, zapadne Bosne i sjeverne Dalmacije, tj. područja koje pokrivaju Gospićko-senjska, Banjolučka i Šibenska biskupija, te Zadarska nadbiskupija, budući da su upravo ta područja kroz prošlost najviše stradala i opustjela. U molitvi za žrtve turskih osvajanja molilo se posebno za žrtve Krbavske bitke kada je izginuo veliki broj hrvatskog plemstva.

U drugom dijelu molitvenog susreta grkokatolički križevački vladika Milan Stipić služio je božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, a koncelebrirali su domaći župnik preč. Josip Šimatović, ekonom Križevačke eparhije o. Danijel Hranilović, pavlin iz samostana u Kamenskom kod Karlovca fra Gaudencije Vito Spetić, monfortanac iz samostana u Zagrebu-Blato o. Mihovil Filipović, svećenik Banjolučke biskupije u diplomatskoj službi Svete Stolice u Sudanu don Ante Vidović i  župnik Drvara, Bos. Grahova, Ključa i Krnjeuše don Davor Klečina. Pjevanje na liturgiji su predvodili pjevači Grkokatoličkog pastoralnog centra u Zadru pod vodstvom đakona Livija Marijana.

U dogovoru sa župom Drvar i Banjolučkom biskupijom, 50-ak članova zajednice Nanovo rođeni  ovog će ljeta, o 80. obljetnici stradanja Katoličke Crkve (1941.-2021.) na području zapadne Bosne, biti u višednevnom posjetu župi Drvar i okolnim župama, a kruna tog duhovnog hoda bit će komemoracija Dana mučenika koju će u Drvaru 27. srpnja predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Iduće godine će Obnova u Duhu Svetom i Nanovo rođeni također napraviti molitveni hod po svim stratištima Hrvata i drugih naroda u Sloveniji na tzv. Križnom putu iz ljeta 1945.

Kopirati
Drag cursor here to close