Božićni prijem

Krišto: Božićni duh nas ohrabruje da se povežemo jedni s drugima

''Svaki Božić, pa i ovaj nova je prigoda za sve nas da preispitamo svoje nakane, postupke i odnose jednih prema drugima kako bi i dalje nastavili raditi u službi općeg dobra'', kazala je Krišto.
Kultura / Vjera | 14. 12. 2023. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto priredila je večeras u sjedištu institucija BiH u Sarajevu božićni prijem za predstavnike Vrhbosanske nadbiskupije, nositelje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti svih nivoa u BiH, članove diplomatskog kora i druge predstavnike javnog i kulturnog života.

U obraćanju brojnim zvanicama, Borjana Krišto je kazala da je u ovoj blagdanskoj večeri, druge nedjelje došašća, raduje što ima prigodu da uime hrvatskih političkih predstavnika u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine uputi iskrenu dobrodošlicu.

Zajedništvo

''Vrijeme došašća, vrijeme je iščekivanja najradosnijeg kršćanskog blagdana, blagdana Božije blizine, blagdana brige i ljubavi prema čovjeku, što je temelj ljudske sreće i radosti. Božić je vrijeme kada se naša srca ispunjavaju toplinom, kada osjećamo blizinu svojih najmilijih i na jedan poseban način osjećamo snagu zajedništva i solidarnosti. Stoga i ovo naše već tradicionalno božićno okupljanje postalo je neizostavan dio tog zajedništva koje nas uvijek i iznova potiče da se odupremo svemu lošem zalažući se za dobro čovjeka, njegovo dostojanstvo i solidarnost'' - kazala je Krišto.

Vjeruje da okupljeni, neovisno o porijeklu, vjeri, naciji i kulturi, u sebi nose želju da čine dobro, promiču toleranciju i uzajamno poštivanje i razumijevanje na dobro svih.

''Svaki Božić, pa i ovaj nova je prigoda za sve nas da preispitamo svoje nakane, postupke i odnose jednih prema drugima kako bi i dalje nastavili raditi u službi općeg dobra. To je osobito važno za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost. U ove blagdanske dane posebno suosjećamo i sa svima onima koji su otrgnuti iz topline obiteljskog doma, koji nevino ginu te sa gladnima i bolesnima'' - kazala je predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Navela je da večerašnje okupljanje bude poruka mira i pomirenja, "jer Božićni duh nas ohrabruje da se povežemo jedni s drugima, da razumijemo radosti i tugu, brige i sreću, zalažući se za miran, dostojanstven i sretan život svakog pojedinca".

Odnosi s EU

''Upravo ovo blagdansko ozračje prilika je i za sve u Bosni Hercegovini da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu te da nas to ohrabri i motivira kako bi nastavili i dalje raditi na izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, države ustavno jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Naša odlučnost da gradimo moderno društvo temeljeno na europskim vrijednostima naš je zajednički cilj kojemu svi skupa težimo'' – kazala je Borjana Krišto.

Izrazila je uvjerenje kako će institucije Europske unije prepoznati i vrednovati rad bh. institucija te kako će i u vremenu koje je ispred otvoriti novo poglavlje u odnosima sa Europskom unijom.

''Važno je da zajedno nastavimo, odlučnim koracima, jer samo tako možemo jamčiti daljnji napredak naše domovine koji je potreban prije svega svima nama u Bosni i Hercegovini. Neka nam ovaj Božić bude podsjetnik da je snaga naše zemlje u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijaloga, da prevladavamo prepreke i da gledamo prema budućnosti s optimizmom. On nam je i poziv da uvijek i nanovo promišljamo temeljne ljudske i društvene vrednote u ozračju ljudskog dostojanstva, uzajamne suradnje i tolerancije na putu ka boljem životu svih nas'' - kazala je Krišto.

Na kraju obraćanja svim katolicima u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta poželjela je čestit i blagoslovljen Božić, a svima sretnu, uspješnu i plodonosnu Novu 2024. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close