Mostar

Koski Mehmed-pašin džamija mjesecima zatvorena za vjernike, služi samo kao turistička atrakcija

Kultura / Vjera | 17. 08. 2014. u 07:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je nakon rata devedesetih godina izgrađeno i restaurirano mnogo džamija koje su danas otvorene za vjerske i društvene aktivnosti muslimana, ali i za posjete znatiželjnih turista. 

Ipak, u pojedinim dijelovima zemlje postoje džamije koje zbog nemara društvene zajednice ili pak nedostatka financijskih sredstava više nisu u upotrebi i, uglavnom, služe samo kao turistička atrakcija i prilika za fotografiranje.

Jedna od takvih džamija je i Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru, džamija od posebnog povijesnog značaja izgrađena za vrijeme Osmanlija, koja već nekoliko mjeseci nije u vjerskoj funkciji i trenutno služi kao mjesto koje posjećuju turisti što prolaze kroz Hercegovinu.

Ovu džamiju je davne 1617. godine dao sagraditi Mehmed-paša. Sa minareta džamije, koji je udaljen samo nekoliko metara od rijeke Neretve, moguće je uživati u prekrasnoj panorami grada.

Džafer Alić, tajnik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako Koskina džamija nije u funkciji već nekoliko mjeseci, jer se unutar džamije osipa fasada sa zidova. On je naglasio važnost stavljanja u funkciju te džamije kako bi ponovo koristila svojoj svrsi te napomenuo da ona neće biti pretvorena u muzej.

- Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru je obnovljena sredstvima vakufa posredstvom Diyaneta (Islamske zajednice u Turskoj). Ali, već nekoliko mjeseci nije u upotrebi, jer je unutar džamije došlo do otpadanja fasade. Koliko sam upoznat, fasada se osipala i bilo je nemoguće nastaviti s vjerskim aktivnostima. U međuvremenu su ostvareni kontakti sa Agencijom za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA), koja je obećala da će obnoviti fasadu kako bi džamija ponovo bila u funkciji. Sada očekujemo da se to realizira kako bi džamija ponovo bila otvorena za vjernike i za vjerski život", rekao je Alić.

Koski Mehmed-pašina džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine Koski Mehmed-pašina džamija sa medresom, šadrvanom, turbetom i haremom.

Ova povijesna džamija je posebna i po tome što se nalazi nedaleko od Starog mosta, remek djela orijentalne arhitekture. Pogled na Stari most iz dvorišta Koski džamije je najljepši, a isto tako je pogled na Koski Mehmed-pašinu džamiju najljepši sa Starog mosta.

Džamiju su osim brojnih stranih turista posjetili i visoki svjetski dužnosnici, uključujući turskog predsjednika Abdullaha Gula, zamjenika premijera Turske Bulenta Arinca i mnoga druga visoka izaslanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close