Svečano i veselo

Kočerin proslavio 150 godina župe i Petrovdan

U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika koji su nekada djelovali u župi ili su rodom iz nje.
Kultura / Vjera | 29. 06. 2022. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kočerinu je bilo uistinu svečano na Uočnicu blagdana sv. Petra i sv. Pavla 28. lipnja i na sam blagdan 29. lipnja.

Naime, tada je službeno proslavljen jubilej – stoljeće i pol župe Kočerin. Misno slavlje je predvodio mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK.

U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika koji su nekada djelovali u župi ili su rodom iz nje.

Foto: PR / Kočerin proslavio 150 godina župe i Petrovdan

Ulazna procesija je prošla predvorjem crkve uz ministrante, bogoslove, misnike, nadbiskupa i mlade folkloraše HKUD Kočerin koji su nosili fotografije svih svećenika i časnih sestara koji su djelovali u župi od njezina osnutka.

Nakon molitve pred kipom sv. Petra, koju je uputio župni vikar fra Velimir Mandić, uslijedilo je misno slavlje. Nadbiskup je na primjerima života apostolskih prvaka u homiliji povezivao naše živote s njihovim evanđeoskim djelovanjem.

Foto: PR / Kočerin proslavio 150 godina župe i Petrovdan

Liturgijsko pjevanje su animirali mladi članovi sadašnjega zbora Frame, te članovi prijašnjih naraštaja tog zbora mladih. Kočerinski župnik fra Mario Knezović je po završetku svete mise izrekao zahvale i čestitke, kako vjernome puku, tako i pastirima koji su svojom žrtvom bili sijači Božjega sjemena.

U ime Hercegovačke franjevačke provincije čestitku je izrekao fra Jozo Grbeš, provincijal. Nakon toga je o novonačinjenoj župnoj monografiji progovorio dr. fra Robert Jolić, njezin autor uz uredništvo župnika dr. fra Marija Knezovića. Fra Robert je kazao da to velebno djelo, velikoga formata i na 460 stranica i s brojnim fotografijama, treba imati svako kućanstvo u župi i tuđini.

Nakon Svete mise slavlje je nastavljeno u predvorju ispred i oko crkve. Bio je priređen domjenak za sav puk, njih oko dvije i pol tisuće, te glazba uz Tamburaški sastav Dukati.

Foto: PR / Kočerin proslavio 150 godina župe i Petrovdan

Čula se ganga, zaplesalo kolo i puštale suze radosnice. Na koncu svega je bio veličanstveni vatromet koji je svoj odsjaj imao i na najvećem prikazu lika sv. Franje na svijetu – zvoniku kočerinske crkve.

Na sam blagdan, 29. lipnja, Svete mise je predslavio fra Ivan Boras, bivši kočerinski župnik. A duhovnu pripravu kroz Trodnevnicu vodili su fra Miro Šego i fra Ivan Landeka, bivši kočerinski župnici.

Kopirati
Drag cursor here to close