Propovjed

Fratar u Derventi: Neka migranti prihvate našeg boga pa ćemo im dati hranu

Zamjera im i to što odbijaju jesti svinjetinu. Prijenos mise je bio objavljen na kanalu Posavina TV, ali je naknadno uklonjen.
Kultura / Vjera | 24. 08. 2023. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada nedjelja, koja je svečano 20. kolovoza proslavljena u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu kod Dervente u Bosanskoj Posavini, okupila je stotinjak vjernika iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, a snimke govora koji je tada održao fra Mato Vincetić uskoro su se proširile društvenim mrežama u BiH.

Vincetić, župni vikar na Plehanu i vojni kapelan u Vinkovcima, u svom je govoru poručio migrantima da se odreknu svoje vjere da bi dobili hranu. Zamjera im i to što odbijaju jesti svinjetinu. Prijenos mise je bio objavljen na kanalu Posavina TV, ali je naknadno uklonjen. Dijelovi te snimke objavljeni su na Facebooku.

"Tvoj bog te ostavio gladnog, došao si ovdje gdje je bog Isus Krist"

"Ne možemo prihvatiti migrante u svoju kuću, dati im sve, a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu: ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem.

Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, gol i bos. Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu.

I sad ti meni naturaš svog boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš: Halo, pa vidi se ko je, kome mi trebamo zahvaliti, sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju.

Nažalost, u ustavu Europske unije nema boga, nema Krista i evanđelja, odrekli su se i zato imaju problema, jer moraju ispunjavati bezobrazluk onima koji dolaze. Jer on je rekao on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede.

"Ostavi se svog boga pa ćemo ti dati sve"

Dobro, nije problem, dat ćemo mu da jede, ali on kaže ne smiješ svinjetinu, moraš mu teletinu. Vidite bezobrazluka! Zato je Isus ovoj ženi rekao: Halo, ne može to tako. Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, došla si k meni, sad tražiš od mene da ti ja napravim dobro.

Nije problem, napravit ću ti dobro, ali ti ćeš opet biti… Klanjati se… Ne, ne, ne može. Ostavi se svog boga, priznaj vjeru u pravoga boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ono što i mi imamo", kazao je Vincetić.

Vajdner: Isus se ne naslađuje tuđoj muci

"Kad se ovo iščita nema sumnje da je potpuno pogrješan način i sadržaj tumačenja epizode iz evanđelja koja upućuje na univerzalnost Isusove poruke spasenja, veličinu majčinske ljubavi i učinkovitost vjere", kazao je Josip Vajdner za Katolički tjednik.

Ovako rečeno, izgleda kako se Isus naslađivao ženinoj nevolji – "Tvoj bog te ostavio…" i inkvizitorski "istjerivao" pravicu. A to je upravo suprotno od Njegove "revolucije ljubavi", dodao je on.

"Zato valja ponoviti i istaknuti da je Isusova Radosna vijest poruka i ponuda svijetu, a nikako propaganda ili prisila bilo koje vrste. Nje se ne treba stidjeti, ali ni njome mahati. Ponajbliže bismo mogli definirati da tu poruku treba: živjeti. Sv. Franjo Asiški je to uokvirio u rečenicu: "Propovijedaj evanđelje svaki dan, i ukoliko je potrebno koristi riječi". Ovo je načelo koje demografski ostarjela i kršćanski mlaka Europa treba ponovno uzeti kao životni smjerokaz. S time treba dočekati i sve one koji od Starog kontinenta svakim danom sve više čine uistinu misijsko područje", zaključio je za Katolički tjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close