Mediji pišu

Hrvatski svećenik priznao zlostavljanje 13 dječaka: "Strašno mi je žao žrtvi mojih zlih čina"

Nacional tvrdi kako je upravo ovo priznanje, ali i njihovo otkriće brojnih drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja i pedofilije u riječkim, splitskim i zadarskim crkvenim krugovima, razlog zbog kojeg je Uzinić sada odlučio istupiti.
Vijesti / Svijet | 23. 05. 2023. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u ponedjeljak se slomio i u suzama otkrio jezive slučajeve seksualnog nasilja koje su izvršili svećenici i službenici Crkve.

Među ostalim, naveo je i slučaj svećenika "M.Šp" koji je optužen da je zlostavljao 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina.

"Ja sam ih počinio..."

Nacional piše kako se radi o Milanu Špeharu, bivšem visokom crkvenom velikodostojniku i bivšem rektoru Katoličko bogoslovnog fakulteta u Rijeci koji im je, kako pišu, u subotu 20. svibnja priznao svoja zlodjela.

"Na laički stalež sam sveden nakon što sam zamolio Svetog Oca da mi to učini jer se više nisam osjećao dostojnim biti svećenik budući da sam u mladosti, kroz kratko vrijeme, počinio one zločine koji su u posvemašnjoj suprotnosti s tim zvanjem. Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste i oni i njihovi najbliži, ako ikako mogu, za sve rane koje sam im zadao te okajavati, činiti pokoru i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da, prije svega, izliječi sve one rane koje sam ja nanio, a i Crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan nje, njenoga povjerenja u mene i svećeničkog zvanja", napisao je Nacionalu Špehar.

Nacional tvrdi kako je upravo ovo priznanje, ali i njihovo otkriće brojnih drugih slučajeva seksualnog zlostavljanja i pedofilije u riječkim, splitskim i zadarskim crkvenim krugovima, razlog zbog kojeg je Uzinić sada odlučio istupiti.

Tvrde i da je riječki nadbiskup dvije godine znao da njegovi svećenici čine grozne pedofilske zločine te da su upropastili živote više desetaka maloljetnika, ali je sve to uporno prešućivao.

U zatvorenom samostanu

Uzinić je u ponedjeljak u priopćenju, inače, iznio i neke mučne detalje o slučaju Milana Špehara.

"Svećenik M.Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu. O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga.

Optuženi priznaje da je bilo više slučajeva u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se svećenik M.Šp. osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima. Također je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine.

Kao nadbiskup koadjutor kada sam preuzeo službu poslao sam upit Apostolskoj nuncijaturi u svezi s ovim slučajem. Odgovoreno mi je da je M.Šp. zatražio i dobio oprost od svećeničkih obveza i celibata te da je nakon toga slučaj arhiviran. Također sam o ovome slučaju obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci s napomenama da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao optuženi M.Šp. tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u svojoj prijavi policiji; da nisu postojale optužbe za razdoblje kasnije od 1994. pa do 2018., te da to u kanonskoj istrazi nije ispitivano, a da se zbog težine zločina ne može unaprijed isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja kažnjivih djela.

Otpuštanjem iz kleričkog staleža M.Šp. više nije u jurisdikciji Riječke nadbiskupije. Koliko nam je poznato trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori. Slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nemam informacije o postupanju po ovom predmetu. O svemu je obaviješten nadležni Dikasterij", rekao je u riječki nadbiskup u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close