Vojno muftijstvo

Ef. Kavazović: ''Oni koji su iskusili rat, najbolje znaju cijeniti mir''

Ministrica Pendeš je izjavila da se u okviru Oružanih snaga BiH vrši potrebna duhovna skrb za vjernike čime se daje doprinos društvenoj harmoniji i jačanju suradnje.
Kultura / Vjera | 25. 09. 2019. u 21:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / 20. godišnjica Vojnog muftijstva

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je svečana akademija povodom 20. godišnjice Vojnog muftijstva, a prisutnima se tom prilikom obratila i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Ministrica Pendeš je izjavila da se u okviru Oružanih snaga BiH vrši potrebna duhovna skrb za vjernike čime se daje doprinos društvenoj harmoniji i jačanju suradnje.

"Stoga smo ovakvom organizacijom duhovne skrbi i dobrom suradnjom između vjerskih službenika u vojnim službama kao djelatnici Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH pomogli konkretno čovjeku u njegovim duhovnim potrebama i dali svoj doprinos u liječenju teških uspomena i rana iz prošlih vremena, a s druge strane, skromno kazali na koji način bi u ovom složenom društvu trebalo rješavati sva otvorena pitanja", kazala je ministrica Pendeš prisutnima.

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina sekularna država u kojoj je sloboda vjere i njeno poštovanje jedno od osnovnih prava čovjeka.

Foto: Anadolija / Obljetnica Vojnog muftijstva

"Bez uvažavanja različitosti među pojedincima i među kolektivitetima ne može se graditi skladno društvo. Međuljudska tolerancija i suradnja djelatnika Ministarstva obrane BiH i naših Oružanih snaga je na zavidnoj razini bez gotovo ijednog incidenta. Upravo organizacija Ministarstva obrane BiH i reforma koju smo proveli u našim Oružanim snagama može biti dobar primjer za reformske procese u vremenu ispred nas", istakla je ministrica.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u obraćanju prisutnima kazao da su mnogi imali sumnje oko ideje zajedničke vojske BiH.

"Teško je bilo vjerovati da će ljudi koji su jučer bili na suprotnim stranama moći raditi zajedno. Međutim, dogodilo se suprotno. Oni koji su preživjeli strahote rata pokazali su se najboljim graditeljima mira. Oni koji su iskusili rat, najbolje znaju cijeniti mir", rekao je Kavazović.

Istaknuo je da je primarna zadaća Oružanih snaga BiH čuvanje mira u ovoj državi, ali i podrška mirovnim operacijama u svijetu.

Foto: Anadolija / Obljetnica Vojnog muftijstva

"Izgradnja i uspostavljanje mira je jedan od vodećih ideala objavljenih religija. To je bila i misija posljednjeg božjeg vjerovjesnika Muhammeda a.s. Kur'an promovira mir kao suštinsku islamsku vrijednost. Mir je uvijek bio izvorna pozicija muslimana. Sve vjere teže miru i ljude odgajaju da žive u miru", kazao je Kavazović.

Svečanoj akademiji su nazočili predstavnici islamske i ostalih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH kao i brojni sudionici Treće Međunarodne konferencija vojnih imama koja je u srijedu u Sarajevu okupila oko 50 vojnih imama i kapelana iz 13 zemalja svijeta.

Planirano je da vojni imami iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Francuske, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Saudijske Arabije, Malezije, Kraljevine Belgije, Katara, Kraljevine Norveške, Republike Hrvatske, Republike Austrije i Švicarske u četvrtak posjete Mostar i Blagaj te ratnu džamiju na Igmanu.

Kopirati
Drag cursor here to close