Grobnica za nerođenu djecu

Don Tomislav Ljuban: Mali anđeli Hercegovine imaju posljednje počivalište

"Radosni smo što se u našemu gradu i šire možemo prisjetiti naših malih anđela okupljeni oko zajedničke grobnice, poštujući njihova mala tijela i sahranjujući ih u ovu grobnicu, odvojenu samo za njih", kazao je don Tomislav Ljuban
Kultura / Vjera | 18. 10. 2022. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niti jedna trudnica ne želi čuti riječi liječnika kako je srce bebe koju nosi stalo i ne kuca više. Nažalost, to se događa.

Žene koje su doživjele spontani pobačaj nose velike traume cijeloga života. Kao i cijele obitelji. Kako tijela beba ne bi završila u medicinskom otpadu, na groblju u Raštanima kod Mostara napravljena je grobnica za nerođenu djecu koja se nalazi u okviru župe sv. Mateja u Mostaru.

Prva beba sahranjena je 2013. godine.

Foto: Bljesak.info / Grobnica za nerođenu djecu u Raštanima

O ovoj dirljivoj priči i njenom nastanku pričali smo s don Tomislavom Ljubanom, župnikom mostarske župe sv. Mateja.

"2013. godine napravili smo grobnicu za nerođenu djecu gdje roditelji mogu doći, zapaliti svijeće, pomoliti se za svoje anđele i osjetiti mir i božji blagoslov, da nisu sami, da nisu zaboravljeni.

Na Dan anđela čuvara (2. listopada op.a.) zvao sam obitelji koji još nisu uključeni u grupu nerođene djece koju imamo na Viberu, i mogu vam reći da su se osjetili radosno, da nisu sami, da mogu doći na to mjesto i znati da je tu njihovo dijete imenom i prezimenom sahranjeno u tu grobnicu.

Koliko god to stvara tugu, tolika je tu i radost, jer to su njihovi anđeli s imenom i prezimenom, koji se mole i zagovaraju, kojima se mi utječemo i uz njih osjećati zaštitu od svega onoga što je do nas.

S obzirom na to da to kod nas nije bilo prije u Hercegovini, roditelji su se nastojali sami organizirati da nerođena djeca budu dio medicinskog otpada, pa su se tada javili biskupu Ratku Periću koji je sa župnikom don Ivicom Borasom ustupio grobnicu koja je urađena i na nju je stavljeno dosta imena.

Zbog sve više slučajeva nemoguće je ispisati sva imena, trenutno za to tražimo rješenje. Ta grobnica je na terenu župe sv. Mateja u groblju u Raštanima i tu svaki dan susrećemo ljude koji dođu iz raznih gradova - Mostara, Posušja, Gruda, Širokog Brijega... Postoji interes da se takva grobnica napravi i u drugim gradovima.

Važno je da je Crkva uz narod i za narod, općenito, jer ljudi mogu na tom mjestu naći svoj mir, utjehu, bez obzira na to što su izgubili dijete. To je velika tuga, ali kad ipak znaš gdje počivaju kosti tog djeteta, dođu obitelji koji pojasne djeci da im tu leži brat ili sestra.

Obiteljima koje imaju i više djece, ovo umrlo dijete je njihovo dijete, bilo da je treće ili peto, ono se broji i imenom i prezimenom i brojem, i to je dijete koje je dostojanstveno sahranjeno.

Roditelji preuzmu ostatke s patologije koje odnesemo u groblje, sahranimo ga, pomolimo se i nastojimo biti od pomoći obitelji i Bog to vidi i blagoslivlja i hvala Bogu da možemo tu poteškoću učiniti lakšom", kazao je za Bljesak.info don Tomislav.

Foto: www.cnak.ba / Na spomendan Anđela čuvara, 2. listopada 2022., slavljena je sveta Misa u raštanskom groblju koje pripada župi sv. Mateja u Mostaru, gdje je uređena grobnica za nerođenu djecu

"To su naši anđeli čuvari kojima se molimo i utječemo, a na njihov blagdan misu prikazujemo njihovim roditeljima da ne klonu, da idu naprijed i da budu s Bogom povezani i da u Bogu nađu svoj mir i sreću i sve što od Boga primamo.

Moja poruka bi bila, roditeljima kojima se to dogodi, da Bog vidi svu našu bol i zna koliko nam je teško zbog gubitka, ali on tu žalost želi okrenuti u radost jer imamo jednog novog anđela, zagovornika kod Boga.

Kad roditelji dođu i kad ih pitam kako su kanili dati ime, tada krenu osjećaji, suze, tuga, ali oni su kanili dati ime tom djetetu i to ime je kod Boga upisano u Božji dlan i u tom odnosu želim roditeljima poručiti da oni nisu u tom sami, a čovjeku je drago da osjeti da nije sam, pogotovo kada ima Boga, kada ima svog anđela, čiste duše, kojega molimo da da snagu roditeljima da nadiđu životne poteškoće, da ne klonu duhom i ne prestanu planirati svoju budućnost.

Nema ništa teže kao kad dođe majka koja je izgubila troje djece, nekad riječi ne mogu ništa, ali Bog da snage da ne posustanu i da idu naprijed, jer s Bogom je sve moguće", kazao je don Tomislav.

Foto: Bljesak.info / Grobnica za nerođenu djecu u Raštanima
Kopirati
Drag cursor here to close