Fra Ivan Tučić

Bosanski franjevac brine za red u Svetoj Zemlji

Kultura / Vjera | 09. 07. 2017. u 14:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

General Franjevačkog reda Michale Perry, imenovao je bosanskog svećenika fra Ivana Tučića članom Provincije u Jeruzalemu.

Zadaća fratara u Jeruzalemu je da se brinu za život franjevaca u Svetoj Zemlji u ime Katoličke Crkve, da se brinu za sveta mjesta, te za kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji.

''Fra Ivanu hvala na svemu što je uradio i ugradio u našu župnu zajednicu. Osobito hvala na radu s Framom, mladima kojima je i bio duhovni asistent. Neka ga prati zagovor svetoga Franje Asiškoga u njegovu daljnjem radu!'', napisali su na Facebook profilu članovi Frame iz Viteza.

Inače, fra Ivan Tučić svoju mladu misu služio je užupi uznesenja Blažene Djevice Marije Rama Šćit, na proslavi Velike Gospe 2015. godine.

Mladomisničko geslo fra Ivana bilo je „Za slobodu nas Krist oslobodi“ Gal 5,1. Fra Ivanov crkveni kum bio je fra Ivan Pilić iz Uskoplja a civilni gospodin Ante Tunanović.

Fra Ivan Tučić dolazi iz župe Uznesenja BDM Rama-Šćit i član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Fra Ivan sin je Joze i Mare r. Dijaković, a rođen je 1989. u Prozoru. Mladomisnikovi roditelji žive u obiteljskoj kući u Jaklićima, a osim fra Ivana imaju i dvije kćeri: Marinu i Antoniju koja je udata.

Nakon što je završio osnovnu školu u Rami i Franjevačk klasičnu gimnaziju u Visokom, kao bogoslov studirao je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Svečane redovničke zavjete položio je u Kraljevoj Sutjesci 13. listopada 2013., a sveti red đakonata primio je u Jajcu, 23. studenog 2014., po rukama banjalučkog pomoćnog biskupa dr. fra Marka Semrena.

Sveti red prezbiterata (svećeništva) primio je po rukama kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog u sarajevskoj katedrali na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close