SKB Mostar

Bolnička kapelica dobila novog kapelana

Fra Svetozar Kraljević je dužnost bolničkog kapelana preuzeo u listopadu prošle godine...
Kultura / Vjera | 24. 01. 2024. u 12:47 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolnička kapelica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dobila je novog kapelana. Naime, po odluci mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije Petra Palića, ovu dužnost preuzeo je fra Svetozar Kraljević.

Fra Kraljević je na dužnost stupio u listopadu 2023. godine, a prije njega je funkciju kapelana kratko obnašao don Ante Jukić (2022.-2023.) koji je zamijenio dugogodišnjeg kapelana don Radoslava Zovku (1999.-2022.).

Bolnička kapelica smještena je na - 1 etaži glavnog medicinskog objekta na Bijelom Brijegu te je otvorena 24 sata za sve pacijente, djelatnike i posjetitelje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Bolnički kapelan bolesnicima pruža sakramente ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja, a na raspolaganju je i za duhovni razgovor.

 

Fra Svetozar Kraljević

Fra Svetozar Kraljević rođen je 1951. godine u selu Podvranić, župa Kočerin. Nakon osnovne škole na Kočerinu odlazi u sjemenište te se školuje u Dubrovniku, Visokom, Sarajevu i Washingtonu. Svećenički rad započinje u Kustodiji hrvatskih franjevaca u SAD-u i Kanadi, gdje djeluje kao kapelan na hrvatskim župama u West Allisu i u New Yorku. Zatim se vraća u provinciju i služi kao duhovni pomoćnik na Humcu, odakle odlazi u Konjic.

U godinama Domovinskog rata fra Svetozar je bio najprije duhovnik časnih sestara, s kojima proživljava izgnanstvo iz Bijelog Polja, a zatim gvardijan na Širokome Brijegu. 1997. odlazi u Međugorje gdje ostaje 16 godina, a od toga punih 13 godina kao voditelj Majčinog sela i zajednice Milosrdni Otac.

Od 2013., fra Svetozar je odgojitelj bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Poznati je ispovjednik, propovjednik, duhovnik, voditelj seminara i duhovnih vježbi, humanitarni djelatnik. Napisao je nekoliko knjiga o međugorskim ukazanjima i to na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close