Dočekivanje Božića

Badnja večer širom svijeta prošla uglavnom mirno

Polnoćka se služila u bazilici Rođenja Isusova, mjestu Isusova rođenja, po kršćanskom vjerovanju.
Kultura / Vjera | 25. 12. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Badnja večer širom svijeta protekla je uglavnom mirno uz poziv pape Franje vjernicima, s večernje mise u bazilici sv. Petra u Vatikanu, da se čini dobro čak i kad drugi prema vama to nisu.

Papa Franjo pozvao je u utorak, uoči Božića, 1,3 milijardi rimokatolika da ne dopuste da ih propusti Crkve odvrate od prihvaćanja Božje ljubavi.

"Ne čekajmo svoje susjede da budu dobri prema nama prije nego mi budemo dobri prema njima, Crkvu da bude savršena prije nego joj uzvratimo ljubav, poštovanje drugih prije nego što im služimo", poručio je Franjo u homiliji na Badnju večer.

Voditi život kao dar drugima "najbolji je način da promijenimo svijet" i zahvalimo Bogu na načinu na koji voli sve "čak i najgore među nama", poručio je Papa.

"Možete imati pogrešne ideje, možda ste sve upropastili, ali Bog vas i dalje voli. Koliko često mislimo da je Bog dobar ako smo mi dobri i da nas kažnjava ako smo zli. Ali on nije takav."

Fokus propovijedi stavio je, kao i obično, na duhovno i osobno značenje noći u kojoj je u Betlehemu rođen Isus."Razmišljajmo o Djetetu i neka nas obuzme njegova nježna ljubav. Onda više nećemo imati izgovora da ne dopustimo da nas on voli", rekao je.

"Što god da pođe krivo u našim životima, što god da u Crkvi ne funkcionira, kakvi god problemi da postoje u svijetu, to više neće biti izgovor. To će postati drugorazredno, jer pred Isusovom prevelikom ljubavlju, čistom blagošću i blizinom, više nemamo izgovora", dodao je.

Prije početka mise Franjo je uklonio platno s bebe Isusa a 12-ero djece iz Italije, Japana, Venezuele, Kenije, Ugande, Filipina i Iraka položilo je cvijeće pokraj svetišta. Na kraju mise Papa je podigao lutku koja predstavlja Isusa i odnio je, praćen djecom, do jaslica u bazilici.

Iz Betlehema poruke o tome da se svijet nije mnogo promijenio

Nadbiskup Pizzaballa, apostolski administrator latinske patrijaršije Jeruzalema i najstarijski rimokatolički dužnosnik na Bliskome istoku, služio je misu u biblijskom gradu Betlehemu, u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Polnoćka se služila u bazilici Rođenja Isusova, mjestu Isusova rođenja, po kršćanskom vjerovanju.

Nadbiskup Pizzaballa uputio je poruku mira i oprosta i usporedio je vremena kada je Isus rođen sa stvarnim životom stanovništva "koje se očigledno ne može nositi sustavno s ogromnim društvenim i ekonomskim problemima u regiji".

"Sjetimo se da Isusovo vrijeme nije bilo bolje od našeg. Postojala je rimska okupacija, postojao je Herod i postojali su razni centri moći. Sve u svemu čini se da se čovjek nije od tada mnogo promijenio", rekao je.

Poručio je da "Isusovo rođenje nije izbrisalo političke, društvene i ekonomske drame njegova vremena".

"Isus nije revolucionirao društvene strukture, nije želio osvojiti moć, nego srce čovjeka. Tako se svijet promijenio".

Božićne svečanosti započele su prije toga u utorak tradicionalnom povorkom ulicama Betlehema koju su predvodili palestinski izviđači hodajući putem kojim je, prema vjerovanju, koračala Sveta obitelj do Špilje rođenja. Na tom mjestu svećenici i uzvanici među kojima i palestinski dužnosnici, pozdravili su nadbiskupa.

Tisuće vjernika okupilo se na središnjem gradskom trgu pjevajući kršćanske napjeve i međusobno se pozdravljajući dok su čekali na red za ulazak u Špilju.

Na Šri Lanki polnoćke uz iznimne mjere sigurnosti, u Hong Kongu suzavac, na Filipinima tisuće u skloništima

Na drugom kraju svijeta na Šri Lanki gdje je proteklog Uskrsa u terorističkom napadu na crkve i hotele ubijeno 268 osoba polnoćke su održane uz iznimne mjere sigurnosti.

Policija i vojska bili su razmješteni oko svih katoličkih crkava i kršćanskih hramova a kardinal Malkolm Randžit, poglavar Katoličke Crkve na Šri Lanki, služio je misu u crkvi koja je bila metom bombaškog napada islamskih ekstremista 21. travnja.

Na misu u crkvi udaljenoj 40-ak kilometara od glavnog grada Kolomba, došlo je i nekoliko od 125 osoba ozlijeđenih u napadu.

"Nećemo uzgajati mržnju prema onima koji su počinili taj zločin no pozivamo ekstremističke skupine da zaustave takve napade", rekao je kardinal Randžit.

U Čileu najmanje je 120 domova uništeno u požarima u blizini obalnog grada Valparaisa a stanovnici su evakuirani usred proslave Badnje večeri, pri čemu su neki izgubili svu svoju imovinu, pa čak i kućne ljubimce.

U Hong Kongu policija se na Badnju večer suzavcem, papar sprejevima i vodenim topovima obračunala s prosvjednicima i sukobi su trajali do ranih jutranjih sati na Božić.

"Ti prosvjedi ozbiljno narušavaju red, utječu na blagdanski ozračje i onemogućavaju ljude da uživaju u blagdansko doba, što je sramotno", objavile su vlasti u srijedu u priopćenju.

To je prvi put ovoga mjeseca da su vlasti koristile suzavac protiv prosvjednika.

Na Filipinima pogođenima tajfunom Phanfonom tisuće su Badnju večer provele u skloništima ili kišom natopljenim domovima. Nevrijeme je izazvalo prekide opskrbe strujom i srušilo domove i drveće na do sada nema vijesti o stradalima u središtu zemlje pogođenom snažnim vjetrovima i kišom.

U Australiji kiša koja pada na Božić nije uspjela ograničiti požare koji haraju područjem oko Sydneya i vatrogasci su se, nakon kratkog predaha, u srijedu po visokim temperaturama nastavili boriti s dva snažna požara u zaleđu grada.

Prema meteorološkom zavodu temeprature u Sydneyu trebale bi dosegnuti 45 stupnjeva Celzija u nedjelju i ponedjeljak.

Premijerka New South Walesa Gladys Berejiklian zahvalila je vatrogascima na božićnom doručku na iznimnom poslu koji su proteklih tjedana obavili "svjesni da idućih dana može biti i teže".

Kopirati
Drag cursor here to close