Oronula crkva

Pravoslavci dočekuju Božić u urušenom nacionalnom spomeniku

Sutra će, na badnje jutro, u tom prаvоslаvnom hrаmu Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја biti služena sveta liturgija, a nakon toga planirano je paljenje badnjaka.
Kultura / Vjera | 05. 01. 2018. u 15:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska pravoslavna crkva iz Visokog koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i ovaj Božić dočekuje u jako lošem stanju, nova služba i vjernici krenuli su u pronalaženje mogućnosti za njenu obnovu i mole sve koji su u mogućnosti da pomognu rekonstrukciju ovog, više od 160 godina starog vjerskog objekta.  

Sutra će, na badnje jutro, u tom prаvоslаvnom hrаmu Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја biti služena sveta liturgija, a nakon toga planirano je paljenje badnjaka.

''Na Božić neće biti služena liturgija, nego tradicionalno treći dan, na Svetog Stefana'', kazao je Feni protojerej Miljan Rađenović.

Protojerej moli sve institucije da spase od propadanja taj nacionalni spomenik jer mali broj vjernika koji okuplja visočka pravoslavna crkva nije u mogućnosti financirati njenu rekonstrukciju.

''Uspjeli smo obnoviti dio sale, ali ostalo je mnogo posla da popravimo ono što godinama propada na ovom objektu koji ima mističnu ljepotu'', rekao je Rađenović.

Visočak Novica Manojlović koji godina dolazi u tu crkvu i pokušava je "otrgnuti od propadanja", izrazio je zadovoljstvo da je u protekloj godini, od dolaska protojereja Rađenović, počela rekonstrukcija, pa makar i jednog dijela sale.

Naglašava da Rađenović marljivo radi i žrtvuje se da crkva bude obnovljena i da joj se vrati sjaj koji zaslužuje.

Namjera je da u 2018. godini pronađu sredstva da bi prаvоslаvni hrаm Svеtоg vеlikоmučеnikа Prоkоpiја u Visokom bio značajno obnovljen.

Kopirati
Drag cursor here to close