Pravoslavna slava

Tokić: Nasilna pravoslavizacija i srbizacija Bošnjaka u RS-u

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 18:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić oglasio se priopćenjem za javnost povodom današnje pravoslavne slave u školama, javnim ustanovama i institucijama općina i gradova entiteta RS u kojem navodi 'da se u tom entitetu provodi nasilna pravoslavizacija pripadnika bošnjačkog naroda'.

''Na teritoriji manjeg bh. entiteta sistematski se provodi nasilna pravoslavizacija i srbizacija pripadnika bošnjačkog naroda. Tako su danas bošnjačka djeca u genocidu nastaloj Karadžićevoj RS bila prinuđena da siudjeluju u proslavama pravoslavne crkve veličanja Rastka Nemanjića, jer je slava Svetog Save slava svih svjetovnih škola i fakulteta na teritoriji ovog bh. entiteta'', navodi Tokić u priopćenju.

Dodaje da je današnji dan bio i službeni Dan nekoliko gradova i općina "što pokazuje da velikosrpska politika i SPC svojataju ovaj dio BiH kao ekskluzivni srpski i pravoslavni prostor".

''Ove antiustavne aktivnosti 'pravoslavizacije škola i fakulteta' i drastična diskriminacija nesrpskog stanovništva uz otvoreno veličanje četništva kao izražene forme srpskog fašizma učinile su da su danas Bošnjaci u manjem BH predstavljaju izvan svake sumnje najugroženiju strukturu stanovništva na tlu Europe poslije Hitlerovog nacizma i okupacija njemačkih fašista'', navodi se u priopćenju.

Bošnjački pokret poziva sve predstavnike bošnjačkog naroda u institucijama entiteta i države da prestanu šutnjom stvarati privid "da problem nasilne pravoslavizacije u RS-u ne postoji te prestanu nasjedati pričama o pomirenju u periodu kada se u okrilju Dodikove oligarhije i otvoreno uz pomoć beogradskog režima priprema novi genocid i agresija na BiH".

Kako se dalje navodi, aktualna bošnjačka politika dovela je najbrojniji narod u državi BiH u poziciju opće obespravljenosti u kojoj se na više od dvije trećine teritorije naše države javno i kroz institucije negira identitet bošnjačkog naroda, bosanski jezik, kultura i povijest.

''Sve se to sustavno provodi po srpsko-hrvatskom dogovoru ratnih zločinaca R. Karadžića i M. Bobana uz opću kampanju plasiranja laži o navodnoj ugroženosti Hrvata i Srba i opasnosti od islamskog radikalizma koji je protiv sekularne državne uprave. Imajući u vidu dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze Bosna i Bošnjaci kao i sve patriote Bošnjački pokret će narednih dana pokrenuti najširu aktivnost na zaživljavanju u praksi nove bošnjačke politike kao forme okupljanja i djelovanja u sprječavanju dalje destrukcije usmjerene prema državi i narodu'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close