Bajramski prijem

Dedović organizirao prijem: Ljudski život je svetinja

"Bajrami imaju snažan društveni značaj, povezivanja i zbližavanja ljudi, u tome je i vrijednost ovoga našega tradicionalnog okupljanja", kazao je Dedović.
Kultura / Vjera | 21. 08. 2018. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajramski prijem muftije mostarskog Salema ef. Dedovića upriličen je u utorak navečer na terasi Studentskog hotela 'Mostar'. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz vjerskog, političkog, kulturnog života Mostara, Hercegovačko - neretvanske i Županije Zapadno hercegovačke, te sa nivoa Federacije BiH, državnog nivoa, kao i iz Republike Srpske.

"Ovo je bajram žrtve koja označava nadilaženje sebičnosti i snaženje solidarnosti. Kurban je jasna razlika između idolopoklonstva i monoteizma, zabranjuje žrvtovanje čovjeka i podsjeća da je ljudski život svetinja. To podsjećanje je prijeka potreba u današnjem vremenu.

Naša uloga kao vjernika je da širimo dobro. Bajrami imaju snažan društveni značaj, povezivanja i zbližavanja ljudi, u tome je i vrijednost ovoga našega tradicionalnog okupljanja", kazao je između ostaloga u svome obraćanju prisutnima mostarski muftija Salem ef. Dedović.

"Veliki blagdani u našim religijama pomažu nam vidjeti gdje nam je srce. To su dani vanjskog slavlja, ali unutarnjeg motrenja kako nam stoji srce u obredima. Da nam obredi ne budu bez srca, kao magija, već istinski susreti", naveo je u kratkom obraćanju fra Iko Skoko.

Mostarski paroh Radivoje Krulj rekao je: "Bajram nam daje zaista sjajnu poruku, jer naš praotac Avram ili Abraham ili Ibrahim, u takvoj poslušnosti prema Bogu, pokazao je svoje bogoljublje, a time i svoje čovjekoljublje. Nek nas pouči ovaj praznik i nek cijenimo život i službu Bogu".

Krulj je iskoristio priliku, te je prenio pozdrave vladike Grigorija koji je u dolasku bio spriječen drugim obavezama, a ujedno je predstavio novog vladiku Dimitrija koji u narednom periodu treba biti ustoličen.

Nakon obraćanja, uslijedilo je druženje prisutnih uz domjenak.

Kopirati
Drag cursor here to close