Izgradio dvije crkve u Mostaru

Cim-Ilići: Oproštajna Misa omiljenog župnika

Izrazivši dobrodošlicu novom župniku i kapelanu, don Ivan je zaključio: "Ovoj župi Bog neka podari rast i napredak u svakom dobru, i duhovnom i materijalnom. Dragi Bog i dalje vas čuvao i pratio svojom milošću i svojim blagoslovom. Hvala vam!"
Kultura / Vjera | 30. 08. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano i emotivno bilo je sinoć u mostarskoj crkvi Krista Dobrog Pastira, župnom središtu Cima i Ilića. Nakon deset godina svećeničke službe, iz župe se oprostio don Ivan Perić, koji odlukom biskupa Petra Palića svoje djelovanje nastavlja kao župnik i upravitelj biskupijskog svetišta u Studencima. Istovremeno, iz župe odlazi i don Antonio Krešić, koji je proteklu godinu u župi bio na službi kapelana.

Foto: Marin Margeta / Cim-Ilići: Oproštajna Misa don Ivana Perića

Nakon što je 2004. godine magistrirao u Rimu, don Ivan Perić dolazi u Mostar, u župu sv. Mateja na Rudniku. Kako župa nije imala crkve, pokrenuo je aktivnosti i 2011. završio izgradnju današnje župne crkve na Rudniku. Dan nakon završetka radova i otvaranja/posvete crkve, premješten je za župnika u Cim i Iliće, koji također nisu imali crkvu, nego su se obredi odvijali u neuvjetnoj kapelici u prizemlju kuće.

Ponovnim i ustrajnim zalaganjem don Ivana Perića, župe Cim i Ilići dobili su 2014. prostranu župnu crkvu, posvećenu Kristu Dobrom Pastiru, koja je postala duhovno središte župe. Oko Uskrsa ove godine završen je i župni pastoralni centar.

"Da klečim 24 sata dnevno, cijelu jednu godinu, Bogu se ne mogu dovoljno nazahvaljivati na svim milostima koje su pratile moj desetogodišnji život u ovoj župi. Jer, izgradnja i posveta ove crkve, Krista Dobrog Pastira, rodila je i preporodila ovu župu. Život u njoj postajao je svakog novog dana neopisiva radost. Živo sam se s vama radovao njenom sazrijevanju i rastu, dakako u duhovnom pogledu ponajprije", istaknuo je don Ivan Perić u svom obraćanju župljanima koji su ispunili crkvu i njezino dvorište. 

Foto: Marin Margeta / Cim-Ilići: Oproštajna Misa don Ivana Perića

Spomenuvši se prijašnjih župnika, koji su se utkali u život i rast župe, don Ivan Perić je uputio riječi zahvale kapelanu don Antoniju, te suradnicima u pastoralnom životu i radu župe. Izrazivši dobrodošlicu novom župniku i kapelanu, don Ivan je zaključio: "Ovoj župi Bog neka podari rast i napredak u svakom dobru, i duhovnom i materijalnom. Dragi Bog i dalje vas čuvao i pratio svojom milošću i svojim blagoslovom. Hvala vam!"

Foto: Marin Margeta / Cim-Ilići: Oproštajna Misa don Ivana Perića

Riječi zahvale uputila je mlada župljanka: "Uz tvoj entuzijazam, odlučnost, volju, ljubav prema Bogu i Crkvi čovjek ne može ostati ravnodušan, stajati po strani prekriženih ruku, nego mora zasukati rukave i prionuti na posao. 'Dat će Bog, bit će dobro!', znao si često reći. I dao je! Kapelica je postala premalena, a u tvom srcu su bili želja i jasan cilj – crkva. I izgrađena je crkva, i župna kuća, a što je najvažnije, živa Crkva u našim dvjema župama. (...) Veliki hrvatski pjesnik Josip Pupačić napisao je: 'Rasut ću sebe u srca mnoga…' baš kao što si ti sebe u naša. Zato, ako sada padnu i suze, hvala Bogu na njima jer to je samo znak da smo ljudi, prijatelji i da je puno lijepoga i dobroga učinjeno, zar ne?"

Foto: Marin Margeta / Cim-Ilići: Oproštajna Misa don Ivana Perića

Uz dug i srdačan pljesak, dosadašnjim dušobrižnicima uručeni su i prigodni pokloni - od župljana misnice i umjetnička slika župne crkve, od zbora svećenička reverenda, te različite uspomene od pojedinih skupina djece i mladih. Nakon Mise, susret je nastavljen u ugodnoj atmosferi u župnom Pastoralnom centru.

Kopirati
Drag cursor here to close