Camino rute

Hrvatski Camino prolazit će i preko Hercegovine?

Želja članova Bratovština svetog Jakova je bila spojiti upravo Imotski i Međugorje, kako bi se ‘Camino Imota‘ nastavio preko Hercegovine ka Dubrovniku, a kasnije i formiranje ruta kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu.
Kultura / Vjera | 11. 11. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekolicina članova Hrvatskog planinarskog društva (HPD) Brotnjo započelo je inicijativu vezanu za formiranje ‘Camino ruta‘ po Bosni i Hercegovini. Oni su naime pokrenuli postupak osnivanja Udruge ‘Bratovština svetog Jakova‘ koja će djelovati na području cijele Bosne i Hercegovine. Glavni zadatak navedene Udruge bit će formiranje spomenutih ruta unutar cijele BiH.

"Većina europskih i svjetskih država ima osnovane bratovštine pomoći kojih formiraju rute unutar svojih zemalja. Svima njima je nadređena nadbratovština svetog Jakova iz Santiaga de Compostele. Ona ima svoje principe, opis djelatnosti i ciljeve, koje mi trebamo uskladiti s njihovim. Prema tome ćemo mi onda djelovati i raditi. Osim tih ‘Camino ruta‘, cilj udruge je štovanje svetog Jakova, organizacija duhovnih obnova i drugih sadržaja. Predsjednica udruge bit će Ivana Silvestro iz Čitluka budući da ona doslovno živi Camino. Do sada je tri puta obavila taj put", kaže za Hercegovina.info predsjednik HPD Brotnjo i inicijator ideje o Caminu u BiH Martin Ivanković.

"Željeli bi ostvariti suradnju sa svim župnim zajednicama kojima će put prolaziti. Cilj ovog Camina je izravna evangelizacija svih onih koji se odluče na ovaj put. Stazu ćemo nastojati obogatiti dodatnim vjerskim sadržajima. Put će imati, poput svih ostalih na svijetu, svoje putovnice. One će se uzimati na početku u župnim uredima, turističkim zajednicama ili ondje gdje za to predvidimo mjesto polaska. U te putovnice će se davati pečati duž cijele staze. Po završetku određene dionice će se uzimati ‘Compostela‘, odnosno potvrda o završetku camino puta", dodaje Ivanković.

"Ispred nas je sada formiranje radnih skupina od kojih će svaka imati svoj zadatak. Za početak ćemo prvo trasirati stazu. Dogovor o istoj ćemo organizirati u dogovoru s lokalnim samoupravama župama kroz koje prolazimo. Zamišljeno je da ta staza ide preko Imotskog polja, Drinovaca, Peć Mlini, Tihaljine, Klobuka. Zatim će ići cijelom dionicom od Kaćuše do Baginog mosta. Nakon toga ide prema samostanu na Humcu, Rimskom logoru i Tvrđavi u Ljubuškom, Kravici, Studencima pa sve do Međugorja", kaže za Hercegovina.info Ivana Silvestro.

Očekivanja od ove dionice su velika.

"Cilj nam je promovirati i dodatno obogatiti turistički sadržaj naše Bosne i Hercegovine. Camino put je ogroman brend u svijetu, a kada s njim spojimo Međugorje dobit ćemo sigurno jednu od najfrekventnijih ruta u svijetu vezanu za tu priču. Znamo da se u Međugorju uvelike posjećuje župa svetog Jakova apostola. To je u Santiagu upravo najveća spona, između svetog Jakova i Blažene Djevice Marije", kaže predsjednica ove novoosnovane bratovštine Ivana Silvestro., prenosi Slobodna Dalmacija.

Tijekom cijelog pripremnog razdoblja za ostvarivanje cilja veliku pomoć im daje ‘Bratovština svetog Jakova‘ iz Hrvatske koja im pomaže osnivanju, kroz papirologiju, pripremnim radnjama, označavanjem ‘Camina‘. U Hrvatskoj su do sada pokrenuti ‘Camino Imota‘, ‘Camino Krk‘, ‘Camino Podravina‘, ‘Camino Šibenik‘ i sada se pokreće ‘Camino Banovina‘. Želja članova ove bratovštine je bila spojiti upravo Imotski i Međugorje, kako bi se ‘Camino Imota‘ nastavio preko Hercegovine ka Dubrovniku, a kasnije i formiranje ruta kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close