Ni ledena Trebišnjica je nije spriječila

20-godišnja Marijana prva do časnog krsta

"Ove se godine dogodilo da se plivalo svega nekoliko metara, ali sam ja bila spremna i da plivam s druge obale jer to radim već petnaest godina i nikada mi nije bilo hladno, niti sam se prehladila", kazala je kroz suze mlada plivačica.
Kultura / Vjera | 19. 01. 2023. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada dvadesetpetogodišnja plivačica Marijana Krkalović iz Trebinja ovogodišnja je nositeljica Bogojavljenskog krsta, jer je prva doplivala do osveštanoga krsta koji se na ovaj dan po tradiciji baca u osveštanu vodu rijeke Trebišnjice.

50 sudionika 

Iako je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije na bogosluženju, koje je prije vodokršća obavljeno u Sabornom hramu u Trebinju, sugerirao da se ove godine zbog brzine nadošle Trebišnjice i hladnoće ne pliva, pedesetak momaka i djevojaka, među kojim je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, plivali su nekoliko metara do krsta, kako se ne bi prekinuo ovaj običaj koji u Trebinju traje više od dva desetljeća.

"Velika mi je čast, sretna sam i nema ljepšeg osjećaja za sve plivače nego da prvi doplivaju do osveštanog krsta. Ove se godine dogodilo da se plivalo svega nekoliko metara, ali sam ja bila spremna i da plivam s druge obale jer to radim već petnaest godina i nikada mi nije bilo hladno, niti sam se prehladila", kazala je kroz suze mlada plivačica.

Koliko joj znači bogojavljensko plivanje najbolje govori podatak da je za osveštanim krstom počela plivati s 10 godina i od tada, već desetljeće i pol, stalno sudjeluje u tome, pišu Nezavisne

FOTO: Trebinje Live / Bogojavljensko plivanje u Trebinju

"Nije bilo hladno" 

Na Bogojavljenskom plivanju je i ove godine sudjelovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je, pozivajući se na preporuku vladike Dimitrija da se oni koji žele samo smočiti u Trebišnjici, uzmu blagoslov i cjelivaju Jevanđelje, istaknuo da je i on sam preplivao nekolika metra jer je plivača voljnih za plivanje bilo dosta, a prostora malo.

Video: Plivanje za Casni krst Trebinje 2023

"Ove godine je tako, a nadamo se da ćemo već sljedeće godine preplivavati cijelu rijeku, iako nama svima zaista nije bilo hladno, jer, ako je Bog uz vas, nema čega da se bojimo, a time sam se vodio i u prošlogodišnjem plivanju kada sam zajedno s ostalim plivačima bez problema preplivao rijeku, a da je neki drugi dan – pitanje je bismo li mogli. Slava Bogu, ja nisam čuo ni za jednu osobu da na Bogojavljenje nije uspjela preplivati rijeku, samo ako želi i ako hoće", istaknuo je Ćurić.

Nakon vodokršća je litija sastavljena od brojnog sveštenstva i vjernika nastavila gradskim ulicama do Sabornog hrama, odakle je i pošla.

FOTO: Trebinje Live / Bogojavljensko plivanje u Trebinju
Kopirati
Drag cursor here to close