Isklesan u stijenama

Pravoslavni manastir iznad provalije privlači turiste i tijekom zime

Geografska pozicija ovog manastira je ono što mu daje značaj i definira ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara, gotovo iznad provalije.
Gospodarstvo / Turizam | 10. 01. 2023. u 12:53 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni manastir Carigradske patrijaršije Sumela u Trabzonu u Republici Turskoj, koji je isklesan u stijenama u šumovitom području na padini planine Karadag prije više od 1.600 godina, privlači mnogobrojne turiste.

Manastir Sumela je jedna od najposjećenijih destinacija na istoku crnomorske regije, a njegov nesvakidašnji izgled i položaj ga čine specifičnim u svako doba godine, pa i u hladnim i snježnim danima. Upravo je geografska pozicija ovog manastira ono što mu daje značaj i definira ga. Naime, smješten je na strmoj litici, u stijeni, na visini od 1.200 metara, gotovo iznad provalije. To ga čini izuzetno geografski, povijesni i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Foto: Anadolija / Manastir je nakon petogodišnjeg restauracionog procesa 2021. godine ponovo otvoren za posjete

Kompleks manastira Sumela čine pećinska crkva, koja je centar čitave građevine, nekoliko kapela, kuhinje, studentske sobe i prostorije za turiste, biblioteka i sveti izvor vode.

Jedan od posjetitelja Newton Lee iz Sjedinjenih Američkih Država naglasio je da nikada ranije nije vidio takvo mjesto, navodeći da mu se veoma dopadaju freske u manastiru.

"Mislim da je to zaista nevjerojatno mjesto i da je prilično dobro očuvano" rekao je Lee.

"Ovo je zaista sjajna prilika da vidite ostatke naslijeđa pravoslavne zajednice ovdje u Trabzonu", rekla je ona.

Foto: Anadolija / Privlači turiste i u hladnim zimskim danima

Nekoliko mjeseci nakon toga privremeno je zatvoren zbog opasnosti od odrona kamenja. Ponovo je otvoren u svibnju 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close