MoStrip

Žene postaju relevantnije i konkurentnije u artističkoj komercijalnoj ekspresiji

Udruga će provesti još četiri radionice tijekom kojih će građani Mostara, kroz strip, obrađivati teme koje se dotiču rodne ravnopravnosti i pitanja manjina ugradu.
Kultura / Umjetnost | 07. 11. 2023. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Mostrip iz Mostara je, kroz projekt ''Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – SuperMo'', održala dvije radionice pod nazivom ''Žene u stripu''.

Radionice su održane u prostorijama Muzičkog centra Pavarotti pod vodstvom umjetnice Lane Šator i umjetnika Midhata Mide Kapetanovića.

''Ove radionice dokaz su da itekako postoji veliko zanimanje za strip umjetnost u Mostaru. Iako je svakako dokaz i Mostrip festival, koji je iz godine u godinu sve veći, radionice poput ovih su prilika da iskustvo crtanja i stvaranja stripa prenesemo na nove generacije'', rekla je voditeljica radionice, Lana Šator.

Foto: PR / Radionice Udruge Mostrip

Kreativna atmosfera u Muzičkom Centru Pavarotti pružila je priliku juniorskim i seniorskim ljubiteljima Devete Umjetnosti da unaprijede svoje vještine crtanja i postave pitanja na temu angažmana žena u strip-industriji kroz povijest i danas.

Kroz crtačku sesiju i predavanje prisutni su došli do saznanja o postojanju rastuće populacije novih ilustratorki, naročito u BiH gdje nove klase kreativki kroz timski i individualni rad postavljaju temelje buduće inkluzivne strip scene.

Foto: PR / Radionice Udruge Mostrip

''Kolegica Lana Šator je vlastitom vještinom inspirirala sve prisutne da uhvate olovku u ruke i daju vlastitu interpretaciju moderne pop-kulturalne strip junakinje. Kroz razgovore došli smo do kolektivnog zaključka da je u svoj prići o aktivnom angažmanu mladih talenata najvažniji kontinuitet u edukaciji, kao i omogućavanje sigurne kreativne okoline, te i pokroviteljstvo izdavačkog plasmana najnovije generacije umjetnica'', rekao je Midhat Mido Kapetanović, strip umjetnik i predavač

Aida Ćatić, polaznica radionica, kao najbolji segment radionica istaknula je predavanje i diskusije kroz koje tvrdi da je razbijen mit o strip umjetnost rezerviranoj samo za dječake i muškarce.

Foto: PR / Radionice Udruge Mostrip

Udruga će provesti još četiri radionice tijekom kojih će građani Mostara, kroz strip, obrađivati teme koje se dotiču rodne ravnopravnosti i pitanja manjina ugradu.

''Strip koristimo kao našu supermoć da premostimo sve barijere u našoj lokalnoj zajednici, ali i šire. Iako smo na pola puta implementacije projekta, prve dvije radionice dale su nam ideje za kreiranje budućih projekata'', rekla je Aida Zaklan Mašić, projektni menadžer.

Projekt ''Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo'' se bavi promocijom stripa, kao nekomercijalne grane umjetnosti i medija, kroz edukativne programe, radionice za mlade, te strip festival i druženja.

Projekt je dio aktivnosti Projekta Mostar – Prostori, kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) uz podršku lokalnih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close