Možemo zamisliti bilo kakvu mogućnost

Polaznici radionica udruge Mostrip unaprijedili svoje vještine crtanja i stekli nova iskustva

Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 10. 2023. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Mostrip iz Mostara je, kroz projekt “Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo”, održala dvije radionice pod nazivom „Naša zajednička budućnost u Mostaru,“ u okviru „ Projekta Mostar – Prostori koji pokreću“ kojeg implementira People in Need (PIN), a financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Radionice su održane u prostorijama Narodne Knjižnice HNŽ pod vodstvom umjetnice Lejle Mustafić.

"Drago mi je da što sam dio ovoga projekta i što dio svoga znanja mogu prenijeti na mlade ljude i nadam se svoje buduće kolege i kolegice", rekla je Lejla Mustafić.

Dvanaest polaznika je kroz edukacijski osmišljene radionice, protekla dva vikenda, unaprijedilo svoje vještine crtanja, te upoznalo nove prijatelje sličnih interesiranja. Neke od vještine koje su polaznici naučili su: kreiranje likova s različitim osobinama, crtanje tijela u različitim položajima, pokret u stripu, tuširanje stripa, priprema crteža za koloriranje na kompjuteru, izrada naslovnice stripa, izrada stripa od 2-3 sličice, stripa bez riječi, te stripa temeljenog na gegu, kao i crtanje stripa uz već pripremljen scenarij.

Foto: PR / Polaznici radionica udruge Mostrip unaprijedili svoje vještine crtanja i stekli nova iskustva

"Radionice mi se sviđaju zato što su nam zanimljive teme i družimo se na njima. Tijekom radionica stekao sam nova iskustva i prijatelje", rekao nam je Arslan Pašić, polaznik radionice.

U narednom periodu komisija sačinjena od renomiranih strip umjetnika iz BiH će pregledati stripove nastale kao proizvod ovih radionica, te izabrati 3 najbolja rada. Najbolji radovi će biti objavljeni na Facebook stranici Udruge, a polaznici nagrađeni s bogatim nagradama.

"Ponosan sam što se ovakve stvari događaju u BiH", rekao nam je Milorad Vicanović Maza, strip umjetnik i član komisije.

Foto: PR / Polaznici radionica udruge Mostrip unaprijedili svoje vještine crtanja i stekli nova iskustva

Tijekom naredna dva mjeseca Udruga će provesti još četiri radionice tokom koje će građani Mostara kroz devetu umjetnost – strip, obrađivati teme koje se dotiču rodne ravnopravnosti i pitanja manjina u Mostaru.

"Trudimo se da kroz strip povežemo mlade ljude iz različitih sredina, fokusirajući se na lokalnu zajednicu primarno, ali ne isključivo. Nadamo se da ćemo ovim projektom biti primjer i drugim lokalnim zajednicama",  rekao je Dubravko Šimić, predsjednik Udruge.

Projekt “Superjunaci zajedničke budućnosti Mostara – Super Mo” se kroz bavi promocijom stripa, kao nekomercijalne grane umjetnosti i medija, kroz edukativne programe, radionice za mlade, te strip festival i druženja. Projekt je dio aktivnosti Projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji za cilj ima unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close