Magnet za ljubitelje stripa

Mostrip uspješan u svojoj misiji! Rekordan Mostar strip vikend

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već osmi put organizira Mostar strip vikend 2023., koji privlači rekordan broj posjetitelja.
Kultura / Flash | 30. 09. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi upravo u stripu nalaze gotovo neiscrpan izvor zabave, inspiracije pa i dnevne doze popularne kulture, stoga ne čudi što je ove godine rekordan broj gostiju i posjetitelja na manifestaciji Mostarskog strip vikenda.

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već osmi put organizira ovaj popularni vikend u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru a Strip vikend je svečano otvorio veleposlanik Italije Marco Di Ruzza.

Strip nije samo za djecu

''Veleposlanstvo Italije u Sarajevu dugoročni je partner ovog festivala. Odnosi između Italije i BiH su veoma jaki i dinamični, a kultura stripa je jedan most koji dodatno povezuje ove dvije države. Svjesni smo i jako ponosni što je talijanski strip jako priznat i poznat, ne samo u BiH, nego i na području Balkana'', rekao je veleposlanik, prisjetivši se da je prije dvije godine u Mostaru proslavljeno 60 godina Zagora.

On smatra da strip nije samo za djecu te da je to umjetnost koja veže filmografiju, dizajn, pismo i razne druge vidove umjetnosti.

Foto: Bljesak.info / Mostar strip vikend 2023

Kako su ranije priopćili organizatori, ove godine sudjeluje rekordan broj gostiju, ukupno 27 gostiju iz različitih dijelova svijeta, a kao i ranijih godina predstavljena je izložba radova gostujućih autora.

Šef misije OSCE-a na crtanju

''Posebno smo zadovoljni što imamo tri autora iz Nizozemske koji prvi put dolaze u naš grad, šest gostiju iz Italije, a također i goste iz Njemačke, Srbije, Crne Gore, BiH itd. Iznenađenje ove godine je da će šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler biti prisutan na crtanju, jer je i sam autor stripova'', rekao je za Fenu predsjednik Udruge MoStrip i organizator Dubravko Šimić.

Šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler potvrdio je zadovoljstvo sudjelovanjem na festivalu, rekavši da je ove godine došao, ne samo kao diplomat, nego i kao ljubitelj ove fantastične umjetnosti koju je uvijek zanimljivo vidjeti u Mostaru.

Umjetnik Midhat Kapetanović Mido koji će voditi radionicu za djecu naglasio je da mostarski festival raste iz godine u godinu te da je lijepo vidjeti kako ovakvi festivali građanima primiču, ne samo distributerski i komercijalni dio stripa, nego cijelu priču.

''Ovdje ljudi imaju kontakt s ilustratorima, piscima, distributerima, profesionalcima iz strip industrije koja je prije svega komercijalna industrija, ali i literarna forma. Mnogoj djeci i mladim ljudima strip je prvi kontakt kad je u pitanju čitanje i prva veza s pisanom riječju. Strip je jako divan način da se u djeci usadi u ranim godinama ljubav prema pisanoj riječju i prema likovnom izražavanju'', zaključio je on.

Tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja, berza stripova i LP ploča i još mnogo drugih zanimljivosti, među kojima i radionica za djecu koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

Foto: Bljesak.info / Mostar strip vikend 2023

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

''Nakon sedam godina uspješno organiziranih festivala i raznih projekata za mlade kao što su radionice i škole crtanja, prema reakciji javnosti definitivno možemo reći da smo uspjeli animirati mlade za kulturu stripa. To smatramo posebnim uspjehom u vremenima u kojima su mladi možda i previše fokusirani digitalnim oblicima zabave. Nošeni pozitivnim kritikama i ostvarenim rezultatima planiramo i dalje nastaviti sa našim djelovanjem'', ističu iz kluba Mostrip.

 

Umjetnici iz svijeta stripa

Ove godine Grad na Neretvi posjećuje 27 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart Cornelissen, Stefano Andreucci,Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

''Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu'', kaže se u priopćenju kluba Mostrip.

Kopirati
Drag cursor here to close