Galerija na otvorenom

Utočište ulične umjetnosti: Završen jubilarni Street Arts festival Mostar

U sklopu festivala oslikano je 10 novih murala u gradu, više graffita i održane su brojne umjetničke intervencije
Kultura / Umjetnost | 15. 09. 2021. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prethodnih deset dana, osim što je već prepoznat kao najveća galerija na otvorenom u regiji, Mostar je ponovo postao i umjetnički atelje na otvorenom. Autori iz SAD,Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su na više lokacija u gradu slikalimurale, točnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

Osim što su uljepšali fasade zgrada, postigli su bitniji cilj i približili građanima i građankama Mostara uličnu umjetnost i smjestili je u svakodnevicu.

„Godinu dana planiramo ovogodišnju produkciju festivala, a pored toga smo cijelo ljeto bili okupirani organizacijom umjetničkih rezidencija i radionica za mlade. Iza nas je mnogo truda, upornog i kontinuiranog rada koji je rezultirao uspješnom realizacijom svih ideja i planiranih aktivnosti. Jubilarno izdanje festivala je bilo posebno emotivno kao i profesionalno iskustvo za sve nas. Nastavljamo već naredni mjesec s novim programima i suradnjama,“rekli su organizatori festivala.

Foto: PR / Završen je jubilarni, deseti Street Arts festival Mostar

Pored oslikavanja murala, festival je ove godine proširio svoje djelovanje, te je uvrstio nove umjetnosti u svoj program. Posjetitelji svih generacija su imali priliku da uživaju u nekom od ponuđenih programa. Trodimenzionalna projekcija na Starom mostu je započela festival, bogat glazbeni program, druženje sa susjedima uz kaficu, lutkarska predstava, cirkuski performans, te kazališni performans na ulici ispunjavali su dane svih zainteresiranih.

Graffiti vikend, koji je prvi put organiziran u ovolikom kapacitetu je privukao pažnju svih onih kojima je hip-hop i ulična kultura interesantna, te su graffiteri iz regije crtali graffite u Sjevernom logoru i na još nekoliko lokacija u gradu. Ovom aktivnošću graffiti umjetnost je službeno postala dio festivala i graffiteri će narednih godina biti uvršteni u osnovni program festivala.

„U Mostaru mi se prvenstveno dopala arhitektura i dizajn građevina i prepoznao sam potencijal. Rad na pojedinim zidovima zahtjeva više truda i to nama umjetnicima predstavlja veći izazov prilikom stvaranja. Zadovoljan sam organizacijom i osjetio sam se dobrodošlo,“ rekao je umjetnik Taquen iz Španjolske.

Foto: PR / Završen je jubilarni, deseti Street Arts festival Mostar

Umjetnici iz cijelog svijeta su u jednom suglasni, a to je da u Mostaru imaju umjetničku slobodu te da ovaj grad ima savršene zidne površine za uličnu umjetnost. Građanke i građani Mostara su također mnogo zahvalni umjetnicima , što su dokazali brojnim komplimentima, domaćinskom pristupu i osiguravanjem fasada za oslikavanje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close