Slavni umjetnik

Zanimljivosti koje dosad niste znali o Vincentu van Goghu

Rad postimpresionističkog umjetnika Vincenta van Gogha slavi se diljem svijeta Iako je danas poznat kao jedan od najuspješnijih slikara svih vremena, van Gogh je za života prodao tek jednu sliku te je bio pun sumnje u sebe.
Kultura / Umjetnost | 16. 04. 2022. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena, Vincent van Gogh rodio se 30. ožujka 1853. godine, u Zundertu, gradiću na jugu Nizozemske.

Prethodnik je europskog ekspresionizma, jer je u svojim slikama dao izraz sirovog i grubog svijeta u kakvom je živio, a ipak je u njemu pronalazio najsvjetlije i najemotivnije detalje.

Slikar je umro u dobi od 37 godina, a vjeruje se kako je za života prodao tek jednu sliku te preminuo vjerujući kako je propalica, da bi pola stoljeća kasnije jedna od njegovih najpoznatijih djela 'Zvjezdana noć' postala dio stalnog postava Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. Donosimo ti 7 zanimljivosti o Vincentu van Goghu koje vjerojatno dosad nisi znala.

 Jedna od najpoznatijih zanimljivosti o Vincentu van Goghu je ona da si je odrezao dio uha. Postoje dvije teorije kako je do toga došlo. Van Gogh je živio u Arlesu s Paulom Gauguinom, a prema prvoj priči njih dvojica su voljeli ići gledati borbu bikova u kojoj matador, kada porazi bika, dobije njegovo uho, piše miss7.

Prema toj je ideji van Gogh odrezao svoje uho i time priznao svoj poraz jer, za razliku od Gaugina, nije imao sreće sa ženama. Prema drugoj priči uho mu je odrezao Gaugin koji je navodno bio stručni mačevalac.

Poznato van Goghovo djelo

Često bi se njih dvojica svađali i imali okršaje, a iako su obojica tvrdila kako je slikar sam sebi odrezao uho, moguće je da su se obojica složila kako će to biti priča za ostale.

Često je stavljao upaljene svjeće na šešir kako bi slikao po noći. Smatrao je da je noć 'bogatija' od dana. U takvim uvjetima je naslikao i jedno od svojih poznatijih djela, 'Zvjezdanu noć' (1889.), i to tijekom boravka u psihijatrijskoj bolnici u Francuskoj.

Više od 150 liječnika pokušalo je dijagnosticirati Vincentovo stanje, a došli su do raspona bolesti od shizofrenije, porfirije, sifilisa, bipolarnog poremećaja do epilepsije. Zbog takvog stanja dugo se smatralo da je počinio samoubojstvo, no postoje teorije i da ga je ubio lokalni tinejdžer.

Za vrijeme svog života, prodao je samo jednu sliku, 'Crveni vinograd' (1888.), a djela su postala poznatija tek 10-ak godina nakon njegove smrti i to zbog marljivosti bratove žene koja je njegov rad predstavljala svijetu. Njegovo najskuplje djelo je 'Portret doktora Gacheta' (1890.) koje je prodano 1990. godine za 148,6 milijuna dolara.

Van Gogh nije počeo slikati sve do 27. godine života, no njegov opus ima oko 2000 djela, od čega gotovo 900 slika. Uzmemo li u obzir da je umro s 37 godina, to znači da su jedna od njegovih poznatijih svjetskih djela nastala u malenom razdoblju od tek 10 godina.

Poznato van Goghovo djelo

Zbog čestih pravopisnih pogrešaka, posebice tijekom boravka u Engleskoj, Vincent van Gogh se nikada nije potpisivao prezimenom kao većina umjetnika, stoga na njegovim djelima u kutu stoji 'Vincent'.

FREYWILLE njeguje sjećanje na ovog slikarskog genija jedinstvenom kolekcijom nakita Hommage à Vincent van Gogh, a čini ju opus setova koji oživljavaju najljepša  Vincentova remek-djela. Tako i novi  FREYWILLE setovi nakita Provence i Vincent!  trepere silno lijepom snagom van Goghove kreativnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close