Beč

Veliki majstori grafičke umjetnosti u Albertini

Najvažniji austrijski muzej Albertina ove godine slavi 20. godišnjicu od ponovnog otvorenja svoje galerije.
Kultura / Umjetnost | 04. 03. 2023. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najvažniji austrijski muzej Albertina koji posjećuje i do milijun posjetitelja godišnje ove godine slavi 20. godišnjicu od ponovnog otvorenja svoje galerije. Tijekom prethodna dva desetljeća nijedan muzej na svijetu nije izložio više crteža i grafika. Stoga je jubilarna 2023. godina posvećena grafici.

Smješten pored palače Hofburg, direktno preko puta Bečke državne opere, muzej Albertina je među najpoznatijim znamenitostima austrijske prijestolnice. Muzej ima jednu od najbogatijih kolekcija grafičkih crteža na svijetu i više od 200 godina dugu povijest postojanja. Prije 20 godina renovirane su paradne dvorane, a prostor muzeja je proširen sa 2.000 na preko 28.000 kvadratnih metara.

Jubilej ne proslavlja samo Albertina, već i Picasso, kojeg bečka galerija pamti i komemorira izložbom povodom 50. godišnjice njegove smrti. Izložba koja se otvara 17. marta nudi više od 70 Picassovih djela, 18 slika, 50 crteža i grafika, te 20 keramičkih unikata.

Jedna od planiranih izložbi za ljubitelje umjetnosti je posvećena povijesti i razvoju grafike u posljednjih 500 godina. Izložba ''Dürer – Munch – Miró. Veliki majstori grafike'', koja će dati uvid u nastanak novih tehnika tiskanja u srednjem vijeku, od bakroreza i drvoreza do bakropisa, tehnike mecotinta i litografija, posjetiteljima će biti dostupna do 14. svibnja 2023. godine.

Među najvažnijim izložbama ovog proljeća je Pieter Bruegel i njegovo vrijeme. Jedan je od najpoznatijih flamanskih renesansnih slikara, poznat po svojim pejzažima i domaćim scenama. Posthumno je ocijenjen kao jedan od najvećih umjetnika sjeverne renesanse.

Izložba ''Od Andyja Warhola do Damiena Hirsta. Revolucija grafike.'' od 24. veljače do 23. srpnja, bavi se revolucionarnim inovacijama nakon 1960. godine i ilustrira sve važne prekretnice u grafici, uključujući sito tisak.

Kopirati
Drag cursor here to close