Sergej Jesenjin

"Umrijeti nije ništa novo na ovom svijetu, al’ ni živjeti nije baš najnovije"

Krajem 1925. se činilo da je Jesenjin u potpunom očaju. 28. prosinca iste godine njegovo je obješeno tijelo pronađeno u sobi u hotelu Angleterre u tadašnjem Lenjingradu (Sankt Peterburg).
Kultura / Umjetnost | 28. 12. 2020. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Yesenin Museum  / Sergej Jesenjin (Konstatinovo, 3. listopada 1895. – Lenjingrad, 28. prosinca 1925.) - bio je rođeni pjesnik

Svi ljudi umiru, ali poznati ruski pisci umirali su na ponekad nevjerojatne načine.

Dok su Lav Tolstoj i Anton Čehov polako umirali u krevetu, drugi su, poput Aleksandra Puškina i Mihaila Ljermontova, ubijeni u dvobojima. A neki su pisci imali strašnu smrt. Evo kratkog popisa.

Osip Mandeljštam (umro od gladi u logoru), Vsevolod Garšin (skočio sa stepenica na petom katu), Daniil Harms (umro od gladi u psihijatrijskoj bolnici), Vladimir Majakovski (počinio samoubojstvo), Sergej Jesenin (objesio se prerezanih vena nakon duboke depresije uzrokovane alkoholom).

Upravo je na današnji dan, 28. prosinca 1925. svoj ovozemaljski život okončao jedan od najomiljenijih ruskih pjesnika, Sergej Aleksandrovič Jesenjin.

Video: Sto sam, tko sam - Jesenjin; R.Serbedzija

"Kad sam ga pokušao uvjeriti da ne pije toliko i da se više brine o sebi, postao je vrlo nervozan: 'Kako to ne shvaćaš, ne mogu ne piti... Da nisam pio kako bih preživio sve ovo...'", to je bio zadnji razgovor Vladimira Černjavskog i Sergeja Jesenjina. 

Jedan od najvećih književnika ruskog Srebrnog doba (početkom 20. stoljeća) je do 1925. godine bio sam, očajan i teški alkoholičar. Nije jasno je li ga alkoholizam doveo do depresije ili obrnuto, ali definitivno je to dovelo do smrti pjesnika.

"Sve misli bolesnog čovjeka prolijeću kao da su obojene u crno", tako je drugi Jesenjinov prijatelj Matvej Rojzman opisao Jesenjinov stav.

On je također podsjetio da se pjesnik dobrovoljno prijavio u psihijatrijsku kliniku u ožujku 1924., ali je odmah pobjegao, a Rojzman ga je pronašao u baru.

Video: Pjevaj, pjevaj - Sergej Jesenjin (izvedba Zrinko Kapetanić)

Krajem 1925. se činilo da je Jesenjin u potpunom očaju. 28. prosinca iste godine njegovo je obješeno tijelo pronađeno u sobi u hotelu Angleterre u tadašnjem Lenjingradu (Sankt Peterburg). 

Prethodno je pjesnik sebi isjekao vene, a grozna smrt nastupila je, bilježe povijesničari, kao rezultat trostrukog samoubojstva: presijecanjem vena, vješanjem i izgaranjem uz cijev parnog grijanja.

Prije smrti poslao je svoje posljednje pismo prijateljima s pjesmom napisanom krvlju (nije bilo tinte u Jesenjinovoj sobi), sa stihovima: "Umrijeti nije ništa novo na ovom svijetu, al’ ni živjeti nije baš najnovije."

Ipak, postoji još jedna verzija s kojom se slažu mnogi stručnjaci, a to je ona da su sovjetske sigurnosne snage ubile Sergeja Jesenjina. 

Video: Pismo majci (govori Zrinko Kapetanić) - Sergej Jesenjin
Kopirati
Drag cursor here to close