Središnje kazalište

Dok umjetnici osuđuju Putina, Kusturica preuzima ruski vojni teatar

Dok književni nobelovci i umjetnici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, Kusturica je postao direktorom ruskog vojnog teatra
Kultura / Umjetnost | 28. 02. 2022. u 20:07 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodno udruženje pisaca PEN International je u otvorenom pismu koje je do sada potpisalo više od tisuću pisaca iz cijelog svijeta izrazilo solidarnost sa piscima, novinarima, umjetnicima i narodnom Ukrajine te osudilo rusku invaziju u toj zemlji.

Među potpisnicima su i nobelovci Svetlana Aleksievič, Orhan Pamuk, Maria Ressa i Olga Tokarczuk. Potpisnici pisma su i svjetski priznate književne zvijezde poput Salmana Rushidiea, Margaret Atwood, Paula Austera, Ljudmile Ulicke.

Velikani svjetske književnosti za slobodu, prekid rata i nezavisnu Ukrajinu

“Mi, pisci širom svijeta, zgroženi smo nasiljem koje su ruske snage pokrenule na Ukrajinu i hitno pozivamo na prekid krvoprolića. Jedinstveni smo u osudi besmislenog rata, vođenog odbijanjem predsjednika Putina da prihvati prava ukrajinskog naroda da raspravlja o svom budućem savezništvu i historiji bez uplitanja Moskve“, navode u pismu.

Jedinstveni smo u podršci piscima, novinarima, umjetnicima i svim građanima Ukrajine koji proživljavaju svoje najmračnije sate, dodaju u pismu, te navode da stoje uz narod Ukrajine i osjećaju njihovu bol.

“Svi pojedinci imaju pravo na mir, slobodno izražavanje i slobodno okupljanje. Putinov rat je napad na demokratiju i slobodu ne samo u Ukrajini, već i širom svijeta. Jedinstveni smo u pozivu na mir i prekid propagande koja potiče nasilje. Ne može biti slobodne i sigurne Europe bez slobodne i nezavisne Ukrajine. Mir mora prevladati”, navodi se u pismu.

Kusturica na poziv ruskog ministra obrane dobio novo radno mjesto

Samo nekoliko dana prije početka agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Emir Kusturica je prihvatio poziv ruskog ministra obrane Sergeja Šojge, da postane ravnateljem središnje kazališne ustanove u toj zemlji.

Kusturica je tako postao direktor Središnjeg akademskog kazališta ruske vojske, jedinstvene teatarske institucije u svijetu osnovane pod upravom ruskog Ministarstva obrane, a osnovane 1929. godine kao Kazalište Crvene armije.

  / Kremlin pool, arhiva

Inače, Središnje akademsko kazalište ruske vojske nalazi se na moskovskom Trgu Suvora i dom je najveće kazališne pozornice na europskom kontinentu, a specijalizirano je za produkciju ratne i domoljubne tematike.

Ruski PEN centar protiv Putina

Za razliku od Kusturice, Elena Kovalskaya, direktorica , direktorica moskovskog državnog kazališta i kulturnog centra Vsevolod Meyerhold, podnijela je  ostavku u znak protesta protiv invazije na Ukrajinu. "Nemoguće je raditi za ubojicu i od njega prikupljati plaću", piše ona.

Inače, Moskovsko kazalište Mayakovsky zabranilo je svojim glumcima da "UOPĆE komentiraju" o invaziji Rusije na Ukrajinu. Gradski odjel za kulturu navodno kaže da će se svaki negativni komentari smatrati “izdajom“.

Ruski PEN centar je i prije same ruske invazije na Ukrajinu, reagirao, i to na dan kada je Putin priznao separatističke ukrajinske regije.

"Mi, pisci i novinari moskovskog PEN-a, osjećajući da smo taoci odluka ruskih vlasti o Ukrajini, izražavamo svoju izuzetnu zabrinutost zbog politike otkidanja dijelova ukrajinskih teritorija i ruskog priznanja separatističkih formacija DPR i LPR kao neovisnih Država. Nakon uključivanja Krima u sastav Ruske Federacije, što je izazvalo izrazito negativnu međunarodnu reakciju, ruske vlasti su nastavile liniju oživljavanja SSSR-a, okružujući se na taj način odvojenim satelitima (Abhazija, Južna Osetija, Pridnjestrovlje). Svaki sukob na ovim prostorima prouzročio je smrt stotina ljudi, gubitak ljudskih veza, uništavanje kuća, gubitak imovine ljudi. To je dovelo do golemih ljudskih katastrofa i kulturne katastrofe te je značajna prijetnja europskom miru. Svijet je na rubu globalne tragedije: novi sukob u srcu Europe mogao bi dovesti do nepopravljivih posljedica i smrti stotina tisuća nevinih ljudi. Ne može biti slobodne i demokratske Rusije bez neovisne Ukrajine. Kažemo NE ratu!", stoji u priopćenju kojega je potpisala Natalia Ivanova, predsjednica Moskovskog vijeća PEN-a.

“U ime trijumfa 'ruskog svijeta' sudbina Ukrajine i Bjelorusije je u Putinovim rukama'. Kakva je to pravda?“

Ruski pisac Viktor Jerofejev za Deutsche Welle napisao je kolumnu u kojoj Putina naziva "carom mangupa". Jerofej je, podsjetimo,  isključen je iz Saveza književnika Sovjetskog Saveza 1979. Svjetski poznat postao je s romanom Ruska ljepotica koji je preveden na 27 jezika. Živi u Moskvi i redovito kritizira politiku Vladimira Putina.

"Ukrajinom sada, prema Putinu, vladaju neonacisti i nacionalisti, a narod je bratski, oni su – mi. Jedino je problem što bismo morali u krajnjem slučaju da ih ubijamo. Ipak postoji pojam nečovječnost. I u ime trijumfa 'Ruskog svijeta', ruske imperije i pravde, sudbina Ukrajine i Bjelorusije je u Putinovim rukama. Kakva je to pravda?' pita se Jerofejev.

Jednom narodu se želi oteti kultura, književnost, identitet

Alla Tatarenko, profesorica i slavistica sa Sveučilišta u Lavovu, prije dva dana je za Bljesak.info, izjavila da “nije riječ samo o teritoriju nego o jednom jednom narodu, o zemlji naseljenoj ljudima koji imaju svoju kulturu, književnost, baštinu“.

Andriy Lyubka, ukrajinski pisac, prevoditelj i balkanolog, izjavio je za Bljesak.info, nekoliko dana prije početka rata Putin želi Veliku Rusiju i sve što trenutno radije, nije za unutarnju upotrebu, u smislu političkog stanja u Rusiji, nego je to jedan teritorijalni šovinizam, udar na državu, agresija koja se širi i baltičke zemlje i Bjelorusiju, kako bi  Rusiju pozicionirao kao velesilu, u gospodarskom, financijskom, tehnološkom i svakom drugom smislu sa SAD-om i Kinom.

“Misija Ukrajinaca je, dodaje, promovirane vlastite zemlje i njenih specifičnosti, pa se nekoliko godina pokušavaju probiti u strane medije, objasniti da Ukrajinci imaju vlastiti jezik, vlastitu povijest i kulturu, jer mnogi Europljani o istoku Europe imaju predrasude i stereotipe“, izjavio je Lyubka za Bljesak.info.

 

Kopirati
Drag cursor here to close