Kršenje autorskih prava

ULUPUBIH i ULUBIH: Grupa Irwin nezakonito posudila slike iz kolekcije ''Heroji''

ULUPUBIH i ULUBIH reagiraju na kršenje autorskih prava
Kultura / Umjetnost | 03. 12. 2018. u 17:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženje likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) osudili su zloupotrebu autorskih i moralnih prava, umjetničkog i povijesnog naslijeđa BiH, naglašavajući slučaj posuđivanja djela iz Historijskog muzeja BiH za izložbu grupe "Irwin".

Povod za reagiranje te dvije udruge i primjer za, kako se navodi, flagrantno kršenje prava reguliranih zakonom je slučaj zloupotrebe slika iz kolekcije "Heroji", nastalih od 1948. do 1953. godine.

Kako se navodi u priopćenju za javnost spomenute dvije udruge, slike su bile čuvane u depou Historijskog muzeja BiH. Taj i Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske ustupili su ih grupi Irwin za izložbu "Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941–1945", koja se održava u Banja Luci. Zbog toga je član ULUPUBIH-a Ismar Mujezinović odlučio prekinuti bilo kakvu suradnju s institucijama kulture i umjetnosti BiH i istupio iz članstva Udruge.

Ipak, kako se navodi, na njegovo traženje grupa "Irwin" je iz konačne izložbene postavke izostavila slike Ismarovog oca Ismeta Mujezinovića na izložbi u Banja Luci.

Iz ULUBIH i ULUPUBIH naglašavaju da te udruge podržavaju obranu zakonitih autorskih prava svojih članova i članica, kao i svih drugih stvaralaca i umjetnika u BiH.

''Napominjemo da ni na koji način ne snosimo odgovornost, te da se ograđujemo od postupaka institucija koje su dovele do nedozvoljenog korištenja autorskih prava umjetnika i njihovih nasljednika'', ističe se u priopćenju.

Kao organizacije koje u svom sastavu okupljaju likovne umjetnike iz različitih oblasti i opredjeljenja, iz tih Udruga traže da se poveća pozornost i odgovornost institucija na predstavljanju i zaštiti ukupne kulturno-povijesti umjetničke baštine u BiH.

U priopćenju se ističe da je potrebno intenzivirati rad na povećanju svijesti o očuvanju djela koja se nalaze u postavkama i u depoima muzeja i galerija, pa i u privatnim kolekcijama. Ta djela, kako se ocjenjuje, čine memoriju jedne države i treba ih tretirati s respektom i dostojanstvom te uz poštovanje svih zakonskih i autorskih prava.

ULUPUBIH i ULUBIH pozivaju i druge strukovne organizacije i institucije iz oblasti kulture da osude povrede autorskih prava i time daju doprinos položaju umjetnika i važnosti ovog instituta u BiH, naglašeno je u priopćenju koje potpisuju predsjednik ULUPUBIH-a Almin Zrno, predsjednik ULUBIH-a Danis Fejzić i generalna tajnica ULUPUBIH-a Mila Melank.

Projekt "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941–1945" je otvoren 29. studenog u suradnji s Historijskim muzejom BiH.

Članovi grupe "Irwin" su za banjalučku izložbu izabrali portrete narodnih heroja i boraca iz vremena NOB-a, koji se već gotovo 80 godina čuvaju u depoima Historijskog muzeja BiH u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine.

U njihovom karakterističnom maniru grupa "Irwin", koristeći već postojeće portrete koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki portret, ovim djelima u okviru umjetničkog projekta smišljenog posebno za Banja Luku, dat će novo značenje koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma.

Kopirati
Drag cursor here to close