Umjetnost i obrazovanje

Svjetski umjetnik oslikava mural na biblioteci UNMO

Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice – a broj i vrsta ptica ovisi od nas samih.
Kultura / Umjetnost | 21. 10. 2019. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom listopada 2019., sa novom akademskom godinom, započelo je i oslikavanje murala na zgradi Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Latinoamerički street art umjetnik iz Los Angelesa, Erick Sanchez je, posredstvom Street Arts Festivala Mostar, stigao u Mostar i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje. 

Foto: PR / Umjetnik Erick Sanchez je stigao u Mostar kako bi oslikao mural na biblioteci UNMO

Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice – a broj i vrsta ptica ovisi od nas samih, datog trenutka i vanjskih podražaja. Stoga, na zgradi Univerzitetske biblioteke je naslikao upravo djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine - koja drži knjigu u ruci i prema kojoj – zahvaljujući čitanju – hrle ptice, odnosno ideje, stoji u priopćenju.

Foto: PR / Erick Sanchez sa osobljem biblioteke UNMO

Sam umjetnik je, kako ističe - zadovoljan iskustvom boravka na Univerzitetu, te je kazao da  ''univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti/ce i osoblje Univerziteta''. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close