Bravo!

HNK Mostar: Dodijeljene nagrade autoricama najboljih dramskih tekstova

Odluku o najboljim tekstovima donijelo je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević.
Kultura / Umjetnost | 15. 03. 2021. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je svečana dodjela nagrada autoricama čiji su dramski tekstovi ocijenjeni najboljima na javnom „Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina“ koji je HNK Mostar raspisao u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Dodjela je održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.

Topla, obiteljska priča, ali i društvena kritika mogu se pronaći u obiteljskoj drami ''Zid'', mlade autorice Ružice Aščić iz Zagreba, koja je proglašena laureatkinjom natječaja.

Osim praizvedbe teksta, Aščić je osvojila i vrijednu novčanu nagradu.

Tekst za ovu dramu napisala je još prije objavljenog natječaja u HNK Mostar, ali kaže kako joj velika razlika imati tekst sačuvan u u mapi svog računala, koji nije kritički evaluiran i kad netko zna prepoznati dobru priču.

Osim ove mlade spisateljice, HNK Mostar nagradio je još dvije drame: ''Visoke frekvencije'', autorice Mateje Posedi iz Nedelišća, i ''Zakopana čuda'' Monike Herceg iz Zagreba.

Mateja Posedi kaže kako su joj ovakvi natječaji iznimno važni jer pokazuju kako su neka vrata ravnopravna i otvorena za sve te kako nije bitno tko se, nego kakav je vaš rad.

Jezično-stilski rafinirana drama naglašenog poetsko-filozofskog diskursa djelo je Monike Herceg koje je osvojilo treće mjesto, a ona smatra kako se upravo ovakvim javnim pozivima otvaraju književna, ali i kazališna polja mladim autorima.

Podsjetimo, na natječaj je pristiglo važećih 30 dramskih tekstova, a glavna mu je svrha poticanje dramskog stvaralaštva, prije svega među mladim autorima.

Odluku o najboljim tekstovima donijelo je povjerenstvo u sastavu Ivan Vukoja (predsjednik), Dragan Komadina, Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret i Anita Miličević.

Kopirati
Drag cursor here to close