Istraživanje

Šta fotografiju čini lijepom?

Psiholozi s Bečkog univerziteta Helmut Leder i Matthew Pelowski su sa svojim timom istražili koji faktori čine estetski lijepu fotografiju.
Kultura / Umjetnost | 04. 03. 2022. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pametnim telefonom možemo snimiti fotografije visoke kvalitete, ali za sliku koja se percipira kao lijepa, potrebno je više od dobre kamere. Socijalne mreže, vijesti i oglašavanje svakodnevno nas preplavljuju velikom količinom slika. Tome doprinosimo i sami, jer su pametni telefoni sada odlični fotoaparati koji daju visoku kvalitetu slike, čak i bez stručnog znanja. Međutim, svaku fotografiju ne doživljavamo kao lijepu, dok nas pojedine ipak očaraju.

"Pored osnovnih karakteristika slike, fokusiramo se prvenstveno na osobu koja koristi pametni telefon i kontekst u kojem se slika snima i dijeli," objašnjava Helmut Leder. Ovisno o tome gledate li selfie, fotografiju s planinarenja, izleta ili fotografiju iz posljednje posjete restoranu, vrlo različiti aspekti mogu pomoći da se utvrdi da li se slika doživljava kao estetska ili ne.

Kao osnovu za to, istraživači su razvili teorijski model estetike slike u fotografiji pametnih telefona. Svako gledanje slike pokreće niz procesa kognitivne obrade. U djelićima sekunde, percepcija bilježi bitne aspekte fotografije kao što su boja, kontrast ili osvjetljenje. Samo na osnovu ovih karakteristika, slike bi se mogle ocijeniti kao neestetske, na primjer ako su jako ili slabo izoštrene ili potpuno izvan fokusa.

Aspekti kompozicije slike, kao što su simetrija, složenost ili detalji slike, također utječu na prvi utisak. Međutim, ako pogledate slike nekoliko sekundi duže, uključuju se viši misaoni procesi. To mogu biti sjećanja koja se povezuju sa slikom ili određeno značenje koje ljudi pripisuju sadržaju slike, na primjer koliko je važna osoba koja se prikazuje.

Znanstvenici provjeravaju odgovara li slika našim idejama i očekivanjima ili koliko odgovara situaciji u kojoj je snimljena.

Estetski lijepa fotografija podrazumijeva kompilaciju svih ovih varijabli. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Frontiers in Psychology".

Kopirati
Drag cursor here to close