Izložba ''66''

Široki Brijeg: Nikad viđeni predmeti pobijenih franjevaca u ''Noći muzeja''

Kultura / Umjetnost | 09. 05. 2017. u 13:05 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u Širokom Brijegu bit će organizirana ''Noć muzeja'' u sklopu koje će Franjevačka galerija i muzej izložbom ''66'' obilježiti Međunarodni dan muzeja.

''S Franjevačkom galerijom i muzejom prijavili smo se u Međunarodnu udrugu muzeja (ICOM) koja je povodom 'Međunarodnog dana muzeja' zadala temu 'Muzeji i sporne povijesti: Govoriti neizrecivo o muzejima', a mi smo odlučili napraviti izložbu o ubijenim hercegovačkim franjevcima u Drugom svjetskom ratu'', objašnjava za Bljesak.info djelatnica Franjevačke galerije Široki Brijeg Kristina Ćavar, akademska slikarica i magistrica sakralne umjetnosti.

Koncept izložbe ''66'' sastojat će se iz tri dijela.


Kristina Ćavar, akademska slikarica i magistrica sakralne umjetnosti

''Prvi dio bi bile krhotine iz Riznice, dakle oštećeno crkveno posuđe u Drugom svjetskom ratu, drugi dio bi bili osobni predmeti ubijenih fratara i treći dio bi bile slike i skulpture što umjetnici donesu, rađene isključivo na temu ubijenih fratara, kako bi likovno razmišljali te da na taj način doprinesu kvaliteti izložbe. Spajali bi prošlost sa sadašnjošću i pokušali doći do nove istine, novog saznanja o ubijenim fratrima'', kazala je Ćavar za Bljesak.info

Izložba ''66'' održat će se u četvrtak, 18. svibnja, s početkom u 18.00 sati te će biti otvorena do ponoći kada će ponovno biti vraćena izložba ''Jozo Mataković'' odnosno gostovanje galerije ''Slavko Kopač'' iz Vinkovaca.

Prvi put će javnost moći vidjeti osobne predmete pobijenih franjevaca koji su pronađeni uz njih. Podsjećamo, partizani su prilikom ''oslobođenja'' Širokog Brijega 7. veljače 1945. godine pobili 12 franjevaca iz Franjevačkog samostana te su njihova tijela bacili u ratno sklonište koje se nalazi u krugu crkve. Ukupno je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca.

''Dio predmeta je već bio izložen u muzeju, daske s tragovina krvi pobijenih franjevaca su bile izložene u crkvi, a ostali predmeti će po prvi put biti dostupni javnosti'', izjavio je za Bljesak.info fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće''.


KLIKNI za prikaz veće fotografije

Bljesak.info je tom prigodom zavirio u Riznicu Franjevačkog samostana gdje smo zabilježili neke od predmeta koje ćete moći vidjeti u sklopu izložbe ''66''. Na fotografijama možete vidjeti kako su partizani uništili sakralne predmete te kako su na križeve i zvonike prvobitne širokobriješke crkve nacrtali zvijezde ''petokrake''.

Iako se ''Noć muzeja'' organizira u siječnju, Franjevačka galerija i muzej Široki Brijeg se nisu mogli uključiti u taj projekt zbog financijskih problema, no 18. svibnja povezat će se sa svjetskim muzejima sa svojevrsnom ''Noći muzeja''.

Kopirati
Drag cursor here to close