Bh. umjetnik

Safet Zec svečano otvara postavku svojih djela u crkvi u talijanskom Trevisu

Faza restauracije Crkve San Teonisto je završena 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je zadnja faza obilježena kreiranjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela, što je učinio Sa
Kultura / Umjetnost | 23. 02. 2023. u 11:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri djela istaknutog bh. umjetnika Safeta Zeca postavljena su u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto, a 25. veljače bit će dostupna široj javnosti.

Crkvu San Teonisto je Fondacija Benetton restaurirala, gdje su postavljena tri velika platna Safeta Zeca, ''Zagrljaj'', ''Velika krošnja'' i ''Spomen na bombardovanje Trevisa 1944'', saopćeno je iz Fondacije "Ivanka i Safet Zec".

Faza restauracije Crkve San Teonisto je završena 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je zadnja faza obilježena kreiranjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela, što je učinio Safet Zec.

Safet Zec će 25. veljače u Italiji još jednom primiti pohvale za svoj rad na svečanom otvaranju postavke u crkvi, navodi se u saopćenju.

Safet Zec, bosanskohercegovački umjetnik kojeg međunarodni kritičari smatraju slikarom i grafičarom sa izuzetnim ekspresivnim osobinama, dobio je zadatak interpretacije i oživljavanja praznog prostora na zidovima crkve, birajući jezik savremene umjetnosti da bi se nastavio dijalog sa antičkim, a koji je već započet u polju arhitekture sa stručnom restauracijom Tobia Scarp, saopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close