Strašni sud

Pronađeno izgubljeno Michelangelovo ulje na platnu

Kultura / Umjetnost | 14. 05. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ženevi je pronađeno jedino ulje na platnu koje je izradio Michelangelo, a radi se o manjoj verziji ''Strašnog suda'' koji se može vidjeti u Sikstinskoj kapeli, objavio je danas Amel Olivares, specijalista renesansne umjetnosti.

  / Pronađena slika Michelangela | Foto: ANSA

Ženevski ''Strašni sud'' je Olivares proučavao osam godina, s konzervatorom Joséom Manuelom del Rio Carrascom, prije nego što su došli do zaključka da djelo pripada Michelangelu.

Ova slika smatrala se izgubljenom više od 100 godina, a istraživači misle da ju je Michelangelo dao na poklon slikaru Alessandru Alloriju, kojem je služila kao inspiracija za oltarske slike u firentinskoj bazilici Santissima Annunziata.

Na slici se može vidjeti Krist, kao i druge figure sa ''Suda'' u Sikstinskoj kapeli, dok su dimenzije 96,52 sa 81,28 centimetara, prenijela je talijanska agencija ANSA.

Smatra se da je jedno od lica na slici Michelangelovo, ali je predstavljeno mlađe od onoga što je povjesničarima umjetnosti poznato.

Istraživači su istaknuli da je Krist naslikan bez brade, isto kao na fresci u Sikstinskoj kapeli, a likovi su nepotpuni ili se čine skicirani.

Kako tvrdi Olivares, ovo djelo ukazuje da je tehniku ulja na platnu Michelangelo naučio od slikara Sebastiana dal Piomba.

Detaljan opis ženevskog ''Strašnog suda'' je pronađen je u Državnom arhivu u Firenci 1792. godine, u dokumentima koji se odnose na popis namještaja i umjetničkih djela u vlasništvu firentinskog markiza Donata Guadagnija.

Kopirati
Drag cursor here to close