Klub knjige Ivo Andrić

Pleme dolazi u Mostar: Dođite vidjeti slobodu

''...pleme ovdje simbolizira golo čovječanstvo, a ne do grla zakopčanu civilizaciju, kao uporište slobode…''
Kultura / Umjetnost | 28. 06. 2023. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medina Đukić kroz ciklus pod nazivom 'Pleme' svjedoči o pojavama koje su bez dvojbe ljudske, te koje u svojoj srži postoje kao arhetip, ako se arhetipom još uvijek može definirati egzistencijalistički ambis 21. stoljeće, piše Denis Haračić, magistar grafike, o izložbi koja će biti otvorena 30. lipnja u 20 sati u Klubu knjige Ivo Andrić u Mostaru.

Haračić ističe kako umjetnica u svom radu pridaje veliku pozornost pojmu zajedništva govoreći o njoj kroz ilustraciju života imaginarne plemenske zajednice.

''Povratak u drugi vremenski period i u likovnom i u semantičkom smislu nije neuobičajen pristup u analizi suvremenog društva, a umjetnost takve analize uvelike i provodi'', napisao je.

Književnik Srđan Gavrliović pak navodi kako je ova izložba alternativna ideja zajednica i društva kakva i dalje postoji u prostorima slobode te da Medina Đukić jasno vidi tu slobodu.

''Đukić ciklusima preispituje ustaljenu ideju zajedništva i njezin otklon od ideje onog plemenskog, kao i naše percepcije istog u ovdašnjem društvenom diskursu'', piše Gavrilović.

Pjesnik Mili Đukić kaže kako nas motivi iz njezinih radova ''vraćaju na nešto prirodno, spontano i neizvještačeno, na ono čemu se trag svakim danom sve više gubi''.

''... pleme ovdje simbolizira golo čovječanstvo, a ne do grla zakopčanu civilizaciju, kao uporište slobode'', napisao je u katalogu izložbe Đukić.

Medina Đukić rođena je 2000. godine u Mostaru. Studentica je Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer slikarstvo. Bavi se tetoviranjem i dizajnom naslovnica knjiga i glazbenih albuma. Ovo je njezina treća izložba.

Kopirati
Drag cursor here to close