Otvara vrata

Novi madridski muzej izložit će impresivno kraljevsko blago

Većinu od 650 izložaka javnost nije imala priliku nikada vidjeti. Neka djela su bila smještena u brojnim povijesnim mjestima diljem Španjolske.
Kultura / Umjetnost | 09. 06. 2023. u 12:05 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi muzej s impresivnom blagom koje su španjolski monarsi prikupili tijekom proteklih pet stoljeća u lipnju otvara svoja vrata u Madridu.

Smješten nasuprot kraljevske palače, kraljevska galerija se otvara 29. lipnja. U novom muzeju će se moći vidjeti slike, tapiserije, namještaj i raskošne kočije.

Većinu od 650 izložaka javnost nije imala priliku nikada vidjeti. Neka djela su bila smještena u brojnim povijesnim mjestima diljem Španjolske.

Slika Diega Velsqueza 

Među remek djelima kolekcije naći će se slika Diega Velsqueza s konjem bez jahača koji se propinje. "Bijeli konj" je posljednj put prikazan javnosti 2015. na privremenoj izložbi u Parizu.

Pokraj slike će biti golema golema tapiserija iz 16. stljeća koju je nekad posjedovala španjolska kraljica Izabela i koju je ministarstvo kulture u veljači kupilo za milijun eura.

Prvo izdanje "Don Quixotea" pisca Miguela de Cervantesa

Predmet koji također plijeni pažnju je prvo izdanje "Don Quixotea" pisca Miguela de Cervantesa. Taj se roman ubraja u jedno od najvećih književnih djela.

Kolekcija umjetnina uključuje platna talijanskih majstora Caravaggia i Jacopa Tintorettija te španjolskog slikara Francisca Goye čija djela odražavaju turbulentnu prošlost zemlje.

Moderno zdanje koje će biti dom višestoljetnog kraljevskog blaga osvojilo je nekoliko ahitektonskih nagrada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close