Mostarsko ljeto

Ratne fotografije Mostara autora Wade Goddarda izložene u gradu na Neretvi

''U Mostaru sam bio više puta, ali kad sam ga prvi put vidio, ta enklava je bila neprepoznatljiva u odnosu na ono što sam viđao prije'', rekao je autor.
Kultura / Umjetnost | 27. 06. 2023. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je, u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'', otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom ''Enclave'' autora Wade Goddarda.

''Prvenstveno bih se zahvalio gospodinu Krhanu i Muzeju Hercegovine Mostar na gostoprimstvu i suradnji. Ideja fotografije je za mene način kako da se sjećamo povijesti. Veoma je važno da ljudi vide prošlost, ne samo ispričanu prošlost ili prošlost jedne generacije. U to vrijeme, bio sam jako mlad, jurio sam po BiH kao idiot, pokušavao da upijem sve što se događa i fotografirao što sam mogao, istovremeno pokušavajući shvatiti što čovjeka natjera da uzme pušku i upuca svog susjeda. U Mostaru sam bio više puta, ali kad sam ga prvi put vidio, ta enklava je bila neprepoznatljiva u odnosu na ono što sam viđao prije, ta uništenja, patnja, nedostatak osnovnih roba i usluga itd. Mislim da je fotografija divan način očuvanja povijesti i omogućavanja mladima da bolje razumiju kroz šta su njihove dede, nene, roditelji prošli te se nadam da je ovo način da pomognemo mlađim generacijama da ne prave iste greške kao mi'', istaknuo je autor izložbe Wade Goddard.

Foto: PR / Izložba ratnih fotografija u Mostaru

Izložba je održana u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, a direktor ove institucije Asim Krhan naglasio je da će ova izložba koju čini 40 panoa fotografija sa sadržajem ratne fotografije nakon otvaranja biti stalna postavka Muzeja Hercegovine Mostar.

''Gospodin Goddard je Novozelanđanin, a kao mlad čovjek svjedočio je ratne događaje u Mostaru te koristim ovu priliku da mu se zahvalim što jesa nama i što je podijelio svoja svjedočenja sa građanima Mostara. Fotografija je važan segment izražavanja u dokumentacionom, povijesnom, ali i kulturnom segmentu zadnjeg rata. Ratna fotografija je prodirala u svaki kutak ratnih događanja i kao takva, po prvi put u stoljetnim stradanjima bh patriota postala materijalni dokaz, prvo karaktera rata, zatim istine rata, a posebno interpretacije rata u mirnodopskom vremenu'', zaključio je Krhan.

Foto: PR / Izložba ratnih fotografija u Mostaru

Jedan od začetnika ideje ove izložbe i prijatelj autora, novinar Faruk Kajtaz, istaknuo je da je ova izložba primjer promoviranja kulture sjećanja.

''Ovo je jedno nevjerojatno svjedočenje o ratu u Mostaru koje je zapravo u suštini jedna antiratna poruka da se takav rat i opsada više nikome ne smije dogoditi. Nažalost, vidimo da se slične stvari događaju na nekim drugim mjestima u Europi, poput Ukranjine, tako da se zapravo nije puno toga promijenilo. Ovo je, zaista, jedan sjajan primjer kako se može promovirati i sačuvati kultura sjećanja, ne samo da bismo se sjećali onoga što se dogodilo, nego da bismo prevenirali eventualno da se nešto slično ubuduće dogodi“, istakao je Kajtaz.

Sljedeći  događaji u okviru manifestacije ''Mostarsko ljeto'' planirani su u ponedjeljak, 3.7., u Centru za kulturu Mostar bit će održana izložba grafika i promocija knjige ''Mramorje – govor bosanskih duša - etide'' autora Senada Pašića, sa početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close