Valentina Bošnjak Šarić

Od Fojnice preko Mostara do Rijeke i Dubaija

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i  života u Mostaru pokušavala je, ističe, što više izlagati, ali nije bilo lako biti samo u umjetnosti i od toga živjeti.
Kultura / Umjetnost | 06. 04. 2022. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valentina Bošnjak Šarić, akademska slikarica s adresom u Dubaiju, uskoro će svoje radove izlagati u Italiji i Španjolskoj. Naime, rođena je u Fojnici, slikarstvo diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a nakon nekoliko godina života u Mostaru, živi u Dubaiju gdje trenutno priprema i prvu samostalnu izložbu.

“Milano i Barcelona potpuno su neočekivano uletjeli u godišnji plan putovanja. Nakon grupne izložbe u Dubaiju na kojoj sam sudjelovala, dobila sam poziv nekoliko kustosa za izlaganja u njihovim galerijama“, izjavila je Valentina za Bljesak.info.

Riječ je NFT galeriji u Milanu koja joj je ponudila da izlaže u digitalnom obliku na čak dvije izložbe, a druga je u Barceloni pod nazivom „Brain cake“ u Gaudijevoj 'La Predreri.

Osim slikarstvom, Šarić Bošnjak bavi se i modnim dizajnom, izradom nakita i šešira koje je ranije, dok je živjela u Rijeci, izlagala na prestižnim izložbama i sajmovima u Hrvatskoj.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by valentina saric (@vallsdesignart)

“Ljubav prema dizajnu i šeširima je kod mene prisutna kao i ljubav prema slikarstvu. Šeširi su dio mene, a u izradu sam krenula kad sam trebala upotpuniti jednu vlastitu modnu kombinaciju. U trgovinama tada nisam mogla pronaći to što sam zamislila i tako je nastao prvi šešir“, ističe.

Dizajn šešira i nakita

Šešire izrađuje za svoju dušu, ali danas, dodaje, sve više žena poseže za šeširima kao modnim dodatcima.

“Za mene, a vjerujem i kod drugih koji vole unikate i nisu u mašini sa svakodnevnim i istim što se nudi na tržištu, šešir je svakako jedan detalj koji će istaknuti jedinstvenost i ženstvenost u pravom smislu te riječi“, dodaje.

Valentina Bošnjak Šarić, rođena je u Fojnici, živjela u Mostaru i Rijeci, a sada je već pet godina s obitelji i  suprugom u Dubaiju. 

Svaki novi grad je, dodaje, promjena, osvježenje, izazov, ali prije svega – životna škola.

“Upoznavanje različitih podneblja, ljudi i kultura, doprinosi razvoju stvaralačke energije jer sa svakim novim iskustvom učim i izgrađujem nove stvari i o sebi i o drugima, i to u nepoznatim situacijama što je sigurno plus za kreativnost i umjetničko izražavanje“, dodaje.

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i  života u Mostaru pokušavala je, ističe, što više izlagati, ali nije bilo lako biti samo u umjetnosti i od toga živjeti.

U BiH se ne može živjeti od umjetnosti, a Dubai je grad budućnosti

“U našem podneblju teško se može živjeti samo od slikarstva pa je potrebno baviti se i nekim 'normalnim poslovima'. U takvoj konstelaciji bilo je teško naći vrijeme da bih se mogla posvetiti apsolutno slikarstvu. Zato sam sretna da sam napokon došla do točke u životu kada se mogu posvetiti potpuno onom što volim“, izjavila je.

Dubai je, dodaje, grad u kojem se budućnost živi već sada, a moći boraviti tamo je bajka za odrasle i djecu, ako si to mogu priuštiti.

“Umjetnička scena je jako razvijena, postoji mnogo mjesta u gradu namijenjenih umjetnicima gdje mogu stvarati i družiti se, a osjetno je i kako se taj aspekt života svakodnevno dodatno razvija“, ističe.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by valentina saric (@vallsdesignart)

Ne čezne ni za čim s Balkana jer u Europu dolazi svake godine na ljetovanje, pa tako, kaže, zadovolji potrebe za druženjima s dugogodišnjim prijateljima, lijepim vremenom i domaćom hranom.

“Slikarstvom filtriram svijet izvana i u sebi“

“Za sada nam nije u planu vratiti se u Europu još neko izvjesno vrijeme, ali život je dinamičan i nikad ne znaš što nosi sutra. Gdje ćemo završiti nakon Dubaija ni sami ne znamo, ali sigurno je da će i to biti nova zanimljiva avantura. Drago mi je da suprug i ja razmišljamo jednako po tom pitanju i nije nam strano sutra otići na potpuno drugi kraj svijeta, ako nas život tamo odvede“, dodaje.

Pokreću je, ističe, obitelji i prijatelji koji su ogromna podrška u radu, ali i njena potreba da stvara jer tako, kako kaže, filtrira svijet izvana i u njoj samoj.

Kopirati
Drag cursor here to close