Antoni Gaudí

Neobična smrt čovjeka koji je gradio jednu od najslavnijih katedrala

Antoni Gaudí jedan je od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima.
Kultura / Umjetnost | 10. 06. 2021. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet  / Antoni Gaudí (25. lipnja 1852., Reus -10. lipnja 1926., Barcelona)

Slavni arhitekt Antoni Gaudí, punim imenom Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, preminuo je na današnji dan prije 95 godina.

Ovaj katalonski arhitekt arta nouveau, poznat po svom originalnom stilu i iznimno osobnom dizajnu, rođen je 25. lipnja 1852. godine u malom gradiću Reus, provincija Tarragona.

Roditelji su mu bili Francesc Gaudí Serra i Antònia Cornet Bertran, a Antoni Gaudí bio je najmlađe od petoro djece.

Od ranih dana je bio bolestan od reume. Najčešće zbog bolova nije mogao hodati, tako da je morao jahati na magarcu. Nije bio među boljim đacima i jedini predmet koji je volio bila je geometrija.

Kao sedamnaestogodišnjak stiže u Barcelonu u namjeri da studira arhitekturu na Višoj tehničkoj školi za arhitekturu (La Escuela Técnica Superior de Arquitectura).

Usporedo sa studijem, radi kao tehnički crtač i ponekad kao dizajner namještaja. Budući da je te poslove odlično radio, za različite projekte ga primaju dvojica poznatih katalonskih arhitekata, Josep Fontserè i Joan Martorell. 

Prosječan student

Na studijama je ostvario samo osrednje ocjene iz arhitekture, ali odlične iz "probnih nacrta i projekata."

Kada je 1878. god. njegov profesor Elies Rogent potpisivao njegovu diplomu, izjavio je: "Qui sap si hem donat el diploma a un boig o a un geni: el temps ens ho dirà" ("Tko zna jesmo li ovu diplomu dali luđaku ili geniju. Samo vrijeme će pokazati").

Za početak u profesiji radio je kao dizajner interijera i dekorater. Jedna od vitrina koju je dizajnirao za poznati vrtić Casa Cornellà, u Barceloni, biva izabrana za Univerzalnu izložbu u Parizu, 1878. godine. Taj čin pravi je preokret u profesionalnom i privatnom životu mladog Gaudíja.

Naime, Eusebi Güell, jedan od uvaženih poslodavaca tekstilne industrije u Kataloniji, bio je impresioniran elegancijom i modernim stilom te vitrine, te je postao Gaudíjev glavni klijent i mecena, po kome će kasnije dobiti ime i Park Güell, Gaudijevo djelo danas pod zaštitom UNESCO-a.

Danas je jasno da je Antoni Gaudí jedan od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima.

Foto: Internet / Katedrala Sagrada Família gradi se od 1892. godine

Sagrada Família

U kasnijim se godinama posvetio isključivo izgradnji svog remek djela - katedrale Svete obitelji (Sagrada Família).

Rijetko tko dođe u Barcelonu, a da ne vidi ovu građevinu, ona je Gaudíjevo životno djelo. U izgradnji je od 1892. godine, a predviđa se da će biti završena do 2026. godine. Predstavlja povezanost čovjeka, religije i prirode jer se na jedan poseban način stopila sa svojim okolišom. Penjanjem na jedan od tornjeva ove katedrale možeme vidjeti Barcelonu iz drukčije perspektive.

Casa Vicens je Gaudíjevo najvažnije djelo koje je izgrađeno između 1883. i 1888. godine To je projekt koji je radio za jednu bogatu obitelj koja je imala u vlasništvu tvornicu keramike. Povezanost između obitelji za koju je radio i djela se vidi i u dekoracijama koje su na ovoj zgradi napravljene od keramike.

Park Güell je izgrađen između 1900. i 1914. godine i danas je dio UNESCO-ove svjetske baštine. Ovaj kompleks čini nekoliko kuća koje su dizajnirane na vrlo zanimljive načine, a i na ovom djelu se primjećuju keramički ukrasi. Stanovnici Barcelone, ali i turisti dolaze u ovaj park kako bi se šetajući i promatrajući Gaudíjeva djela odmorili.

Casa Batlló je građevina koja je nastala 1904. godine restauracijom stare kuće koja je bila izgrađena 1877. godine Gaudí je ovdje koristio keramiku, kamen i kovano željezo. Kako to obično biva, Gaudí je bio kritiziran zbog ovoga djela jer je većina smatrala da je pretjerao. No, 1906. godine grad Barcelona je ovo njegovo djelo proglasilo jednim od tri najbolje građevine godine.

La Pedrera je, kako mnogi tvrde, jedna od najzanimljivijih građevina u povijesti arhitekture. 1984. je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine, a način na koji je izgrađena i njezin vanjski izgled, ostavljaju bez teksta gotovo svakog prolaznika.

Barcelonu pretvorio u svjetski centar

Antoni Gaudí je Barcelonu napravio mjestom koje je poznato po veličanstvenim građevinama i najboljom turističkom destinacijom za sva vremena.

Često ćemo pročitati kako brojni umjetnici, glazbenici, arhitekti, književnici i razne druge osobe koje su ostavile velik utjecaj na razvoj čovječanstva, nisu uvijek smatrane velikima, zapravo su često u mjestima od kuda su dolazili nazivani luđacima. Bili su neshvaćeni, možda zato jer su bili dosta ispred svoga vremena, ali to ih je danas svrstalo u kategoriju ljudi koje nazivamo umjetnicima i genijalcima. Takvoj sudbini nije mogao izbjeći ni Antoni Gaudí.

Ironije je htjela da ga 7. lipnja 1926. godine pregazi tramvaj. Zbog njegovog lošeg izgleda i praznih džepova taksisti su ga odbili voziti u bolnicu u strahu da neće moći platiti vožnju. Nitko nije prepoznao najslavnijeg arhitekta Barcelone, dok ga prijatelji nisu pronašli u bolnici za siromašne sljedećeg dana.

Kada su ga htjeli premjestiti u bolju bolnicu, on je to odbio. Umro je dva dana kasnije, 10. lipnja 1926., a za njim je žalila cijela Barcelona.

Video: Inside La Sagrada Familia: Barcelona’s Unfinished Masterpiece 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close