Izložbom u Galeriji Aluminij

Mustagrudićev Povratak anđela grandiozno spušta zastore Mostarskoga proljeća

On je prvi je veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava ga u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu.
Kultura / Umjetnost | 24. 05. 2019. u 09:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sama završnica ovogodišnjega Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar grandiozno će spustiti ovogodišnje festivalske zastore. U Galeriji Aluminij, u petak, 31. svibnja, s početkom u 20 sati, bit će otvorena izložba kakovu se rijetko susreće, a riječ je o velikomu izboru iz respektabilne zbirke umjetnina europskoga kolekcionara mostarskoga podrijetla Srećka Mustagrudića, izbora koji uokviruje pod znakovitim imenom Povratak anđela.

Foto:PR / Mustagrudićev Povratak anđela grandiozno spušta zastore Mostarskoga proljeća

''On je prvi je veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava ga u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsnom su pripravom za njegov konačni povratak'', komentira počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, domećući kako je upravo Mustagrudić, 2008. Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana MH.

Sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma. Ono što mu iz tadanje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

''On nije klonuo duhom. On se, naprotiv, u prisilnomu izgnanstvu, prepustio lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegova vlasništva premašuje pet tisuća slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija…, a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma. Ne samo njegov, nego i tih djela na čijemu svojevrsnom presjeku požrtvovno radi već skoro godinu dana, otkako uglavismo otvorenje ovoga jedinstvenog postava. Ponosno najavljujem susret civilizacija, susret Mostara s umjetničkim izlošcima europskih velikana likovnosti i fotografije, likovnim majstorima kineskih provincija, nevjerojatnim stvaralačkim podvizima afričkih i aboridžinskih domorodaca, ali i s umjetninama kojima će Srećko, u maniri iskazivanja dubokoga pijeteta mostarskoj raznovrsnosti, predstaviti sedam velikih svjetskih religija, od židovstva, kršćanstva i islama, preko budizma i hinduizma, do kineskih filozofija. I sve to pod krilom arkanđela Gabrijela kojega štuju i kršćani i muslimani i Židovi, koji dominira naslovnicom izložbenoga kataloga i koji nam danas svima treba, upravo ovakov, pun svjetlosti i mira'', poručuje direktor Galerije Aluminij Darko Juka.

Srećko je za ovu prigodu priredio dojmljiv katalog, u razini monografskoga presjeka postava, a među nekoliko ocjenjivača jest i mostarski novinar i publicist Zlatko Serdarević koji se osvrće i na prikaz Križnoga puta na neprocjenjivim zlatnim medaljonima, prikaz rimskih papa na unikatnim zlatnicima, kao i na otisnuto znamenje pet monoteističkih religija na kompletu srebrnjaka.

Foto:PR / Mustagrudićev Povratak anđela grandiozno spušta zastore Mostarskoga proljeća

''Put u daleku Kinu zbog jednoga djela, objavljenog na dražbi, za Srećka predstavlja najsretniji izazov kojemu ne može odoljeti. S druge strane, kako je Mustagrudić u djetinjstvu bio vezan za svojega ujaka Mustafu Icu Voljevicu, bio je neprekidno okružen njegovim slikama. Taj nagon za skupljanjem prvo je potvrdio spašavajući i otkupljujući Icine slike, i u tomu je u potpunosti uspio. Kako objekti skupljanja imaju osobinu zadržavanja i ponovnoga pobuđivanja sjećanja na sretno djetinjstvo, eto odgovora zašto je postao jednim od najcjenjenijih kolekcionara u Europi. Presudio je žal za sretnom mladošću'', izvrstan je Serdarević, domećući kako nas na izložbi očekuje i niz djela čuvenih mostarskih autora, ali s posebnošću u tomu što je glavnina tih djela nastala tijekom njihovih potraga za nadahnućima u Italiji.

Dok slovački veleposlanik u Sarajevu, NJ.E. Martin Kačo, podsjeća na činjenicu kako umjetnost ''ima neprocjenjivu privilegiju ignorirati vrijeme, kao i identitet koji potječe iz geopolitike, nacionalnosti, odnosno vjeroispovijedi'', dr. fra Iko Skoko u Povratku anđela vidi prostor za osnaženje duha ''koji će posvijetliti važnost odgovornosti za dijalog i mir''.

''Ove godine obilježavamo osamstotu obljetnicu dijaloga koji se dogodio u  Egiptu, a koji su vodili sv. Franjo Asiški i sultan Al-Kamil, a taj je susret primjerom kako se i u teškim okolnostima može pronaći prostora za susret i za dijalog'', naglašava fra Iko u svjetlu jednoga dijela postava u kojemu Srećko izlaže sliku posvećenu upravo tomu susretu koji je utjecao na povijesnu zbilju.

Na koncu, likovni kritičar Ivan Vukoja, u osvrtu imena Anđeo u sustavu umjetnosti, ocjenjuje kako je Mustagrudić ''tip kolekcionara koji živi sa svojim umjetninama i za njih''.

Foto:PR / Mustagrudićev Povratak anđela grandiozno spušta zastore Mostarskoga proljeća

''One su najvažniji medij preko kojega komunicira s vlastitim socijalnim okruženjem i sam sa sobom. U njegovoj se zbirci prožimaju i nadopunjuju privatno i javno, lokalno i globalno, naše i svjetsko. Srećko je istodobno duboko uronjen u vlastite obiteljske korijene i odnose, kulturu i tradiciju sredine u kojoj je odrastao, posebnosti mjesta, gradova i država u kojima je živio, ali i u prostorno i vremenski daleke i, iz naše perspektive, još uvijek egzotične i nedovoljno poznate kulture i tradicije'', piše Vukoja, zaključujući kako ova zbirka ima umjetnički, interkulturalni, čak i ekumenistički značaj.

Uz MH Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije Povratka anđela su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor, a sam Mustagrudić o svojoj strasti priča rado i pitko, u jedinstvenomu spoju sveučilišnoga znalca i nesputanoga zaljubljenika u ljudsko tvorenje lijepoga.

Foto:PR / Mustagrudićev Povratak anđela grandiozno spušta zastore Mostarskoga proljeća

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jednim od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositeljem je većega broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Oženjen je i otac dviju kćeri. Povratak anđela početkom je jednoga dugog puta povratka ''zatočenika umjetnosti'' u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikoga Ice Voljevice.

Izložba, čije će u otvorenje pohoditi izniman broj europskih uglednika iz svijeta kolekcionarstva i umjetnosti, ali i diplomacije i gospodarstva, ostat će dostupnom za besplatno razgledanje punih mjesec dana, do 28. lipnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close