Udruga umjetnika "ZANART"

U Mostaru izložba i razgovor UN-War Prostor Armine Pilav

Arhiva sadrži brojne video i zvučne dokumente, fotografije, arhitektonske crteže i Un-war leksikon
Kultura / Umjetnost | 23. 10. 2018. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga umjetnika "ZANART" iz Mostara priređuje izložbu i razgovor UN-War Prostor Armine Pilav u galeriji "Mujaga", M. Tita 132 u petak, 26.10.2018. godine s početkom u 20 sati.

Na izložbi će biti prisutni Armina Pilav i Matija Kralj koji su dio istraživačkog i produkcijskog tima izložbe Un-war prostor, a posjetitelji će nakon razgovora moći kupiti i nedavno tiskani Un-war Lexicon koji je dio izložbe.

Destruktivna metamorfoza

''U svom višegodišnjem istraživanju pod nazivom Un-war prostor, o isprepletenosti ratnih i un-war prostora, Armina Pilav odbija predočiti jedinstven prikaz o „destruktivnoj metamorfozi“ (Doršner, 1994) grada Sarajeva, koji je bio pod opsadom.

Nasuprot tome, predstavlja nam performativnu arhivu u obliku kompaktnog, posebno dizajniranog izložbenog uređaja kroz koji sada – dvadesetak godina kasnije, u „doba koje definiraju planetarni građanski rat” (Steyerl, 2017), masovne migracije i sve veće nejednakosti – možemo na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu, te u konačnici o ratu sami i govoriti. Uređaj djeluje kao samomisleća mašina, kao svjedok opovrgavanja rata u Sarajevu, koje su građanke i građani provodili kroz prostorne (re)akcije i reciklažu dostupnih arhitektonskih i drugih materijala'', priopćeno je iz udruge ZANART.

Brojni dokumenti arhive

Arhiva sadrži brojne video i zvučne dokumente, fotografije, arhitektonske crteže i Un-war leksikon, a namjerno je nezavršena da bi mogla stalno primati nova svjedočenja, kao i politički zagovarati neophodnost kolektivnog, ponovnog promišljanja rata u Sarajevu, ili bilo kojeg drugog sukoba na svijetu, navode iz udruge.

 Instalacija Un-war Space zajednički je rad grupe autorica i autora, Ane Dane Beroš, Rafaele Dražić, Miodraga Gladovića, Matije Kralja i Maura Sirotnjaka, pod vodstvom arhitektice i istraživačice Armine Pilav.

Izložbeni uređaj Un- war prostor je dio istoimene online otvorene arhive koja je dostupna na linku.

Armina Pilav je arhitektica, istraživačica i predavačica na Arhitektonskom fakultetu, na TU Delft. Dobitnica je istraživačke stipendije Marie Curie za Un-war prostor. Armina objavljuje radove u časopisima i akademskim žurnalima na temu prostora, tijela i politike. Njeni radovi su izlagani na Venecijanskom bijenalu arhitekture (2014, 2018). Članica je Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA u Sarajevu.


Kustosica i producentica: Ana Dana Beroš

Vizualni identitet: Rafaela Dražić Multimedija i tehnički postav: Matija Kralj i Miodrag Gladović

Produkcija i tehnički postav: Mauro Sirotnjak Video: Sirove snimke iz private arhive Doma Rotheroea, redatelja dokumentarca “Sarajevo Diary - From bad to worse”, snimljenog u Sarajevu (1992 -1993)

Zvuk: Zvuk je preuzet iz sirovih snimaka dokumentarca “Sarajevo Diary - From bad to worse”

Fotografije: Nihad Čengić, Zlatan Filipović, Zoran Kanlić, Paul Lowe, Miguel Ruiz, Frank Vellenga

Arhitektonski crteži: Zoran Doršner

Prijevod na BHS: Aida Spahić

Projekt je financijski podržan:
Istraživačka stipendija Marie Curie dodijeljena dr. Armini Pilav 2016. godine u sklopu programa za istraživanje i razvoj Horizon 2020 Evropske unije.

Podržavatelji: Katedra za metode i analizu, Arhitektonski fakultet - TU Delft Historijski Muzej Bosne i Hercegovine Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, Sarajevo

 

Kopirati
Drag cursor here to close