Igor Borozan

Molitve u bjelini – Izložba slika koje morate temeljito opipati

O slikama Igora Borozana pisao je književnik Miljenko Jergović koji je naveo da je Borozan slikar je taktilnoga svijeta kakav je i pjesnik.
Kultura / Umjetnost | 16. 01. 2024. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Molitve u bjelini'' izložba je slika Igora Borozana koja će biti otvorena u mostarskom Centru za kulturu 19. siječnja u 19 sati.

O slikama Igora Borozana pisao je književnik Miljenko Jergović koji je naveo da je Borozan slikar je taktilnoga svijeta kakav je i pjesnik.

''Jednom, bude li mira i sabranosti, netko će napisati nešto o tome kako je ovaj umjetnik zanimljiv upravo po tome što je on zapravo isti i kao slikar i kao pjesnik. Bivalo je onih koji su se usporedo bavili književnom i likovnom umjetnošću, ali gotovo u pravilu na različite načine. Borozan je u ova dva udaljena posla i umijeća isti. Zasad to samo pribilježimo, pa ćemo, možda, kasnije'', napisao je Jergović.

Navodi kako bi Borozanove radove trebalo ''temeljito opipati, preći preko svakog jagodicama prstiju, čak i kada se čini da ničega pod tim jagodicama nema''.

''On naprosto ima potrebu to da slika, imaginira, stvara. Ili njegov gledatelj ima takav dojam. Ili se gledatelju tako čini dok Borozanove slike gleda na fotografijama. Fotografija je medij koji nam prikazuje motiv našeg interesa, ali ga istovremeno udaljava od nas. Jer ga ne možemo dodirnuti…'', napisao je, između ostalog, o izložbi stolačkog slikara Jergović.

Igor Borozan (Stolac, 1977.), bosanskohercegovački je akademski kipar, likovni pedagog i zapažen pjesnik, autor dviju pjesničkih knjiga „Bijeli bor“ (Buybook, 2020.) i Kutija za konce (Buybook, 2022.) 

Izložba je dio projekta Kluba knjige "Ivo Andrić" Povezani kroz umjetnost, koji se provodi u sklopu projekta Mostar, prostori koji pokreću, koji implementira organizacija People in need i partneri, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close