Kutija za konce

Na sreću Borozan nije odustao

''Borozanove pjesme zahtijevaju pažljivog čitatelja'', rekao je Kaplan o pjesmama koje su, kako se moglo čuti, ''jasne, precizne i moguće''.
Kultura / Knjige | 12. 06. 2022. u 11:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nježnost je velika snaga ove knjige'', rekla je čitateljica koja je imala prilike pročitati stihove Igora Borozana iz knjige 'Kutija za konce' koja je proteklog četvrtka predstavljena u klubu knjige Ivo Andrić u Mostaru.

Riječ je o drugoj knjizi stolačkog akademskog kipara i pjesnika, koji je, kako je sam priznao, dugo čitao poeziju i ''odvažio se i sam nešto napisati''. Istaknuo je i kako ga je na pisanje ohrabrio književnik Almin Kaplan koji je, uz autora, govorio o ovoj knjizi na, kako su mnogi nakon književne večeri rekli, najiskrenijem predstavljanju jedne knjige.

Borozan je rekao kako je nakon prve knjige poezije 'Bijeli bor' odlučio da je ''to – to'' te da je mislio kako će odustati i da neće više pisati budući da je smatrao da je u prvoj knjizi rekao sve.

No, na sreću, to nije bilo tako.

Kaže kako je stvarajući novu knjigu godinu dana bio u pjesničkom raspoloženju te da je odlučio pjevati iz sadašnjosti, ali da su neprestano izbijale slike koje su govorile o onome prije. Tako se Borozan ne odvaja od vremena prije rata, koji je, kako je rekao, napravio jedan lom u njegovom, ali i životu mnogih.

  / Kutija za konce

Kaplan je naglasio kako Borozan, kao likovni umjetnik, ima poseban odnos prema izgledu pjesme te, govoreći o ciklusima pjesama, rekao kako su Borozanovi ciklusi kao špil karata koji se ne da izmiješati.

''Borozanove pjesme zahtijevaju pažljivog čitatelja'', rekao je Kaplan o pjesmama koje su, kako se moglo čuti, ''jasne, precizne i moguće''.

Igor Borozan rođen je 1977. godine u Stocu. Akademski je kipar koji je izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi. Prije 'Kutije za konce', u izdanju izdavačke kuće Buybook, 2020. godine objavio je zbirku pjesama 'Bijeli bor'. Radi kao likovni pedagog u Mostaru i Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close