Ranije djelo

Michelangelov crtež prodan za 200.000 dolara na aukciji u New Yorku

Smatra se da je crtež ''Goli muškarac (po Masacciu) i dvije figure iza njega'' jedno od ranih Michelangelovih djela nastalo krajem 15. stoljeća.
Kultura / Umjetnost | 18. 04. 2024. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Christies / Michelangelov crtež prodan za 200.000 dolara na aukciji u New Yorku

Michelangelov crtež golog muškarca prodan je na aukciji u Parizu za više od 23,2 milijuna eura, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Djelo je proglašeno francuskim nacionalnim blagom, pa je zabranjen izvoz tog crteža iz zemlje 30 mjeseci.

No francuska vlada je nedavno uklonila tu oznaku čime je dopustila da se crtež ponudi bez ograničenja kolekcionarima bilo gdje u svijetu, javlja Reuters.

Crtež, jedno od rijetkih djela talijanskog umjetnika iz privatne kolekcije, prodan je 1907. u Parizu i naplaćen kao djelo Michelangelove škole.

Bio je uglavnom zaboravljen sve do 2019. kada ga je stručnjak iz aukcijske kuće Christie's prepoznao kao jedno od Michelangelovih djela.

Smatra se da je crtež ''Goli muškarac (po Masacciu) i dvije figure iza njega'' jedno od ranih Michelangelovih djela nastalo krajem 15. stoljeća.

Crtež prikazuje muškarca koji se pojavljuje na fresci koju je naslikao Masaccio, jedan od prvih znamenitih slikara talijanske renesanse.

Naziv freske je ''Petrovo krštenje neofita'', a nalazi se u kapeli Brancacci u firentinskoj crkvi Santa Maria del Carmine.

Kopirati
Drag cursor here to close