Najavljujemo

Memorijalni susret Fra Jozi Pejiću u počast

Franjevački muzej i galeriju Široki Brijeg najavljuju održavanje memorijalnog susreta FRA JOZI PEJIĆU U POČAST 18. ožujka 2020. s početkom u 19.30 sati.
Kultura / Umjetnost | 12. 03. 2020. u 15:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački muzej i galeriju Široki Brijeg najavljuju održavanje memorijalnog susreta FRA JOZI PEJIĆU U POČAST 18. ožujka 2020. s početkom u 19.30 sati.

Susret se sastoji od predstavljanja spomenice FRA JOZO S TAŠNOM i otvorenja izložbe TRAG DUŠE.

Sudjeluju: Željka Šaravanja, fra Ivan Marić, Srećko Mikulić, Dragan Marijanović, fra Vendelin Karačić i Tomislav Ćavar. Program će oplemeniti djevojački zbor SGŠ Široki Brijeg pod ravnanjem prof. Marije Čolak.

O izložbi TRAG DUŠE: povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar

Portret je tema u kojoj se ostvaruje najdublja komunikacija umjetnika i umjetničkog djela, odnosno umjetnika i portretirane osobe.

Tijekom portretiranja autor analizira, propituje i iščitava karakter portretirane osobe, ulazeći u njezine duhovne i emocionalne svjetove, suprotstavljajući joj s druge strane svoj emocionalni svemir. Pred nama je paleta različitih portreta fra Joze Pejića provučena kroz vizure umjetnika različitih profila i usmjerenja.

Umjetnici se kreću od klasičnog pristupa portretu, u maniri klasicizma, romantizma, realizma, ekspresionizma, poentilizma, hiperrealizma pa sve do apstrakcije. Bez obzira na različitost opservacije u svakom djelu je prisutna zajednička poveznica koja objedinjuje nastojanja u analizi fra Jozinoga lika.

Koristeći različite tehnike, tehnologije, rukopise, ostvarena je bogata slojevitost fra Jozinih emocionalnih stanja i dubok prodor u skrivene kutke duše. Na površinu izlazi njegova dinamična, kompleksna, ljudska energija, na trenutke melankolija, a nasuprot svemu ipak stoji mirni romantičarski, meditativni lik, pun spokoja i samopouzdanja.

U svim radovima je prisutna franjevačka plemenitost, blagost i  uzvišenost. A osmjehom i rukom podignutom u gesti pozdrava, fra Jozo utjelovljuje otvorenost i vječni entuzijazam, ostavljajući nam u nasljeđe djela koja je izgradio tijekom života.

Kopirati
Drag cursor here to close