Povodom 40 godina umjetničkog rada

Konjic: Otvorena izložba Ibrahima Novalića

Retrospektivnu Izložbu "PUT MOJ", autora Ibrahima Novalića, a povodom 40 godina rada ovog priznatog umjetnika, svečano je otvorio Osman Ćatić gradonačelnik Konjica.
Kultura / Umjetnost | 05. 03. 2022. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Retrospektivna izložba ''Put moj'', autora Ibrahima Novalića sinoć je pred mnogobrojnim posjetiteljima otvorena u prostorijama Narodnog univerziteta u Konjicu.

Izložba je postavljena povodom 40 godina umjetničkog rada ovog priznatog umjetnika.

Ibrahim Novalić je rođen 31.03.1960. godine u Vrdolju kod Konjica-BiH. Aktivno se bavi slikarstvom od 1981. godine. Član je udruženja likovnih umjetnika BIH i Društva likovnih umjetnika Mostara od 1993. godine.

Od siječnja 2003. godine djeluje pod statusom istaknutog samostalnog umjetnika. Boravio je u mnogim evropskim zemljama izlažući samostalno i grupno.

Ilustrator je brojnih poznatih književnih djela. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (za 2018. godinu) u kategoriji SLIKARSTVO (Prvo mjesto). Živi i radi u Bosni i Hercegovini.

U okviru spomenutog otvaranja sudjelovao je i zbor ''Sejfullah'' iz Konjica, a nazočnima su govorili autor izložbe Ibrahim Novalić, Refik ef. Delić, glavni imam MIZ-e Konjic i voditelj i kordinator manifestacije Benjamin Mušinović.

Retrospektivnu Izložbu "PUT MOJ", autora Ibrahima Novalića, a povodom 40 godina rada ovog priznatog umjetnika, svečano je otvorio Osman Ćatić gradonačelnik Konjica.

 

Biografija + O bitnosti retrospektivne izložbe u Konjicu

Ibrahim Novalić rođen je 31.03.1960. godine u Vrdolju, kod Konjica, živi i radi u Bosni i Hercegovini, na relaciji Mostar – Vrdolje – Konjic – Sarajevo.

Aktivno se bavi slikarstvom od 1981. godine. Član je udruženja ULUBUH-a i Društva likovnih umjetnika Mostara od 1993. godine.

Od siječnja 2003. godine djeluje pod statusom istaknutog samostalnog umjetnika. Boravio je u mnogim europskim zemljama izlagajući samostalno i grupno. Ilustrator je brojnih poznatih književnih djela. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (za 2018. godinu) u kategoriji „Slikarstvo“ (Prvo mjesto).

Slikarski motivi Ibrahima Novalića su vremenski postojan dokaz da njegovu istrajnu inspirativnu snagu svakodnevno iznova iznjedruje na sebi svojstven način neprekidno-intrigantni pejsažni splet planinskih obronaka koji plodonosno definiraju i inspiriraju nepresušne ljudske resorse i blagodati koje posjeduje Grad Konjic.

Ovom retrospektivnom izložbom, čije je otvaranje održano u prostorijama Narodnog univerziteta u Konjicu, pod nazivom “PUT MOJ”, Novalić obilježava četiri desetljeća svog aktivnog umjetničkog rada, kao i 20 godina od samostalne izložbe koja je održana u Konjicu (1982. godine).

Kopirati
Drag cursor here to close